Hlavní obsah

Janoušek požádal o odklad nástupu do vězení

– Praha • Aktualizováno

Lobbista Roman Janoušek, který byl odsouzen na 4,5 roku do vězení, požádal soud o odklad nástupu trestu. Soud o žádosti rozhodne v nejbližších dnech, sdělila v pátek mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Roman Janoušek u Vrchního soudu v Praze

Článek

Janoušek měl původně nastoupit do vězení 18. listopadu. Informoval o tom v pátek deník Blesk. Zločin by si měl odsedět v ruzyňské věznici.

Lobbistův advokát Vít Široký už dříve uváděl, že jeho klient má zdravotní problémy po operaci hlavy a že se možná bude muset podrobit novému operačnímu zákroku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Už v týdnu se objevila informace o tom, že Janoušek má z nemocnice ve Vrchlabí lékařskou zprávu, která doporučuje, aby před nástupem do vězení operaci podstoupil. Doporučení dal bývalý senátor Vladimír Dryml, který vrchlabskou nemocnici vede.

Podle trestního řádu odloží předseda soudního senátu výkon trestu odnětí svobody na potřebnou dobu, jestliže „z lékařské zprávy o hospitalizaci odsouzeného v lůžkovém zdravotnickém zařízení nebo z jiných skutečností” vyplývá, že by výkon trestu ohrozil život nebo zdraví odsouzeného.

Janoušek ženu odškodnil 900 000 korun

Pokud však předseda senátu dospěje k závěru, že takové důvody zřejmě nejsou dány, vyzve odsouzeného, aby zprávu o svém zdravotním stavu předložil příslušné věznici, a to nejpozději při nástupu výkonu trestu.

Jestliže tato věznice zjistí, že zdravotní stav odsouzenému skutečně neumožňuje, aby se trestu podrobil, navrhne soudu buď odklad trestu, nebo přerušení jeho výkonu.

Opilý lobbista porazil v roce 2012 v pražské Michli řidičku, která s ním chtěla řešit jejich předchozí dopravní nehodu, a z místa srážky ujel. Pražský městský soud mu původně uložil tříleté vězení, odvolací vrchní soud trest o 1,5 roku zpřísnil. Janoušek navíc po propuštění na svobodu nebude smět sedm let řídit.

Za těžké ublížení na zdraví hrozilo Janouškovi až deset let vězení, soudy však přihlédly mimo jiné k tomu, že zatím nemá záznam v trestním rejstříku a že projevil snahu napravit následky činu, když ženě vyplatil odškodné ve výši 900 000 korun. I proto jej poslaly do mírnějšího typu věznice s dozorem.

Reklama

Výběr článků

Načítám