Hlavní obsah

Janoušek nastoupil do vězení

Právo, Novinky, rav, ok
Brno
Aktualizováno

Lobbista Roman Janoušek nastoupil ve čtvrtek kolem poledne do výkonu trestu v pražské pankrácké věznici. Právu to potvrdil Janouškův advokát Lukáš Trojan. Krajský soud v Brně vydal příkaz k dodání do výkonu trestu již ve středu. Pražská policie po něm následně vyhlásila celostátní pátrání, které už odvolala.

Roman Janoušek nastoupil do vězeníVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Krajský soud ráno informoval, že vydal příkaz do výkonu trestu, který byl odeslán na krajské ředitelství policie do Prahy. Lobbista měl nastoupit do nejbližší věznice. Následně se objevil v databázi hledaných osob, kde bylo uvedeno, že Janoušek bydlí v centru Prahy, není nebezpečný a není ani ozbrojený.

Advokát Lukáš Trojan dopoledne uvedl, že Janoušek se vězení nevyhýbal. „Klientovi doposud nebylo doručeno rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci. Lhůta pro vyzvednutí zásilky končí tento pátek. V souladu se zákonem plánoval po převzetí rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci nastoupit výkon trestu. Zprávám o vydání příkazu k dodání do výkonu trestu nerozumím. Příslušný soud nám, jako obhájcům, odmítl uvedenou informaci potvrdit,“ sdělil Právu Janouškův advokát Trojan.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Lobbista Roman Janoušek na archivním snímku z 16. července 2013

„Zdůrazňuji, že klient se nijak nevyhýbal povinnosti nástupu do výkonu trestu. V posledních dnech absolvoval specializovaná zdravotní vyšetření. Dnes byla Vězeňská služba informovaná a bylo dohodnuto, že klient řádně a dobrovolně nastoupí k výkonu trestu,“ dodal.

Odseděl si přes rok

Vrchní soud rozhodl o nástupu Janouška do vězení, protože je to ve veřejném zájmu a na své zdravotní komplikace měl zásadní vliv.

„Jednotlivá zranění si způsobil sám a zdravotní stav si měl zhoršit také nadměrným požíváním alkoholu a dalších návykových látek, přesto provozoval další sportovní činnost, při níž se dále poranil,“ uvedl v červenci mluvčí vrchního soudu Stanislav Cik.

Janoušek musí za mříže, je to ve veřejném zájmu, vzkázal soud

Krimi

Janoušek si má odpykat 4,5 roku vězení, výkon trestu je ze zdravotních důvodů na jeho žádost přerušován opakovaně. Ve vězení dosud strávil zhruba rok a čtvrt.

Opilý lobbista v roce 2012 v Praze srazil autem ženu, kterou vážně zranil. Od nehody ujel. Byl odsouzen za ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky. Trest nastoupil v listopadu 2014 a ve vězení byl do března 2016. Trest mu byl opakovaně přerušen ze zdravotních důvodů, naposledy loni na jaře o rok. Po dubnovém rozhodnutí krajského soudu si podal stížnost státní zástupce, který požadoval vypracování nového znaleckého posudku. Vrchní soud mu vyhověl.

Janoušek do vězení opět nemusí. Má další dva roky odklad

Krimi

Podle lékařských posudků Janoušek trpí nevyléčitelnou nemocí a při chůzi se musí opírat o francouzskou hůl. Po operaci mozku má podle lékařů v hlavě implantát, který by se pohybem mohl uvolnit a Janouška tak zabít. Server Seznam Zprávy ale koncem února zveřejnil fotografie z přelomu let 2019 a 2020, na kterých se Janoušek bez hole pohybuje na zasněžených svazích rakouských Alp.

Reklama

Výběr článků

Načítám