Hlavní obsah

Janoušek musí za mříže, je to ve veřejném zájmu, vzkázal soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Vrchní soud v Olomouci rozhodl o nástupu lobbisty Romana Janouška do vězení i s odkazem na veřejný zájem. Pobyt ve věznici, kam je Janoušek zařazen, není vzhledem k tamní zdravotní péči rizikový, uvedl mluvčí soudu Stanislav Cik.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Lobbista Roman Janoušek na archivním snímku z 16. července 2013.

Článek

„Janoušek měl zásadní vliv na vznik nemoci, jednotlivá zranění si způsobil sám a zdravotní stav si měl zhoršit také nadměrným požíváním alkoholu a dalších návykových látek, přesto provozoval další sportovní činnost, při níž se dále poranil,“ citovala mluvčího Česká televize.

Soud vzal v úvahu i to, že se lobbista dosud na svobodě chová, jako by žádnými závažnými zdravotními problémy netrpěl, dodal mluvčí.

„Soud přihlédl k veřejnému zájmu na tom, aby si odsouzený spravedlivě odpykal uložený trest,“ uvedl Cik. Odvolání v tomto případě již není možné, odsouzený může podat ústavní stížnost.

Janoušek se bude muset vrátit do vězení

Krimi

Janoušek si má odpykat 4,5 roku vězení za to, že autem srazil ženu a od nehody ujel, výkon trestu je ze zdravotních důvodů na jeho žádost přerušován opakovaně. Ve vězení dosud strávil zhruba rok a čtvrt.

Opilý lobbista v roce 2012 v Praze srazil autem ženu, kterou vážně zranil. Byl odsouzen za ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky. Trest nastoupil v listopadu 2014 a ve vězení byl do března 2016. Trest mu byl opakovaně přerušen ze zdravotních důvodů, naposledy loni na jaře o rok.

Po dubnovém rozhodnutí krajského soudu si podal stížnost státní zástupce, který požadoval vypracování nového znaleckého posudku. Vrchní soud mu vyhověl.

Janoušek do vězení opět nemusí. Má další dva roky odklad

Krimi

Podle lékařských posudků Janoušek trpí nevyléčitelnou nemocí a při chůzi se musí opírat o francouzskou hůl. Po operaci mozku má podle lékařů v hlavě implantát, který by se pohybem mohl uvolnit a Janouška tak zabít. Server Seznam Zprávy ale koncem února zveřejnil fotografie z přelomu let 2019 a 2020, na kterých se Janoušek bez hole pohybuje na zasněžených svazích rakouských Alp.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám