Hlavní obsah

Inspekce: Strážníci na Andělu nechybovali, přehnali to jen s pepřovým sprejem

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Ondřej Kořínek

Strážníci městské policie při svém zásahu proti bezdomovcům a Richardu Frištenskému minulou sobotu na pražském Andělu nepochybili. Inspekce, která zásah prověřovala, pouze konstatovala, že nebylo vhodné použití pepřového spreje. Strážníci by za to měli být potrestáni.

Zásah městské policie v Praze na AnděluVideo: TV Nova, .

 
Článek

„Inspekce došla k závěru, že zásah byl proveden v souladu se zákonem a přiměřeně. Jediné pochybení, které inspekce na zásahu nalezla, bylo nepřiměřené použití pepřového spreje,“ informoval Novinky primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Primátor proto uložil zastupujícímu řediteli městské policie Ludvíku Klemovi, aby vyvodil odpovídající pracovní postih strážníků, kteří na místě zasahovali.

Svoboda se také vyjádřil ke vztahu lidí k městské policii. „Ve chvílích potřeby je vítají a jsou jim vděční a ve chvílích, kdy je nepotřebují, je kritizují a vyjadřují k nim neúctu, která někdy přechází až v agresivní chování,“ prohlásil Svoboda a dodal, že věří, že v budoucnu bude městská policie ve svých výkonech jednat přiměřeněji a veřejnost si bude její práce vážit.

Na služebně jsem musel nahý dělat dřepy, řekl muž, který se zastal bezdomovcůVideo: Novinky

Celý incident, který je pod drobnohledem veřejnosti, se odehrál minulou sobotu. Strážníci na zastávce na pražském Andělu zasahovali proti dvojici bezdomovců, když v jedné chvíli 34letá žena napadla strážníka berlí a jeho vlastní čepicí. Strážník se ji snažil zpacifikovat a mezitím se do konfliktu vložil kolemjdoucí Richard Frištenský, který se ženy zastal. Jeho strážník následně také zpacifikoval a nastříkal mu do očí pepřový sprej.

Sám Frištenský celý zákrok zhodnotil jako přehnaný a zbytečné brutální a na strážníky podal trestní oznámení. [celá zpráva]

On sám čelí trestnímu stíhání za útok na úřední osobu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám