Hlavní obsah

Na služebně jsem musel nahý dělat dřepy, tvrdí muž, který se zastal bezdomovců

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Richard Frištenský, jeden z hlavních aktérů konfliktu strážníků a bezdomovců na tramvajové zastávce na pražském Andělu, podal na strážníky městské policie trestní oznámení. Tvrdí, že ho falešně obvinili z napadení jednoho z nich. Zmínil také "drobné útrapy", které zažil na policejní služebně.

Na služebně jsem musel nahý dělat dřepy, řekl muž, který se zastal bezdomovcůVideo: Novinky

 
Článek

Od sobotního incidentu ještě neuběhl ani týden a už byla podána nejméně čtyři trestní oznámení. Obvinění z útoku na úřední osobu si vyslechla 34letá žena, která strážníky napadla berlí a strážníkovou čepicí, ale také Frištenský. Zbývající dvě oznámení podal Frištenský na strážníky, kteří podle něj podali křivou výpověď a zneužili svou pravomoc.

"Městská policie ten můj čin úplně zbytečně nafoukla. Vypadalo to, jako bych tam ty strážníky jednoho po druhém mlátil. Já měl přitom celou dobu v jedné ruce tašku, k žádné agresi ani nemohlo dojít," řekl Frištenský.

Podle Frištenského strážníci v zásahu selhali a celou situaci nezvládli. Útok strážníků proti ženě byl podle něj nepřiměřený a zbytečně brutální. Když se ženy zastal a snažil se zasahujícího strážníka od ležící ženy odtáhnout, stal se terčem městské policie on sám.

Nastříkali mu pepřový sprej do očí

Na záběrech je vidět, jak městský policista Frištenského odvádí a snaží se mu zkroutit ruku nebo ho strhnout na zem, ani jedno se mu však nedaří. Pomoc přijde až ve chvíli, kdy se ho podaří dostat k zastávce, kde podle Frištenského příchozí strážnice pomáhá kolegovi s nastříkáním pepřového spreje do očí. Na zveřejněném videu tato pasáž není dobře viditelná.

"Už po akci, když jsme stáli v klidu u zastávky, tak mi strážník stříkl do očí sprej," řekl Novinkám Frištenský.

Na policejní služebně, kde muž strávil několik dalších hodin, údajně slyšel, jak strážník městské policie uvádí, že ho Frištenský napadl pěstí. To podle něj není pravda, a právě kvůli tomu podal také trestní oznámení.

Zásah městské policie v Praze na AnděluVideo: TV Nova, .

"Byly na mě použity takové ty drobné útrapy - svlékněte se do naha, dělejte dřepy, zvedněte ruce," vylíčil Frištenský, co se dělo na policejní služebně.

Inspekce ještě nic nezjistila

Strážníci, kteří se na zásahu podíleli, i přes podané trestní oznámení dál slouží. "Do vznesení obvinění policií, která bude informovat jak primátora, tak náměstka městské policie, není důvod strážníky poslat mimo službu," řekla Novinkám mluvčí strážníků Jana Přikrylová.

Celým případem se zabývá inspekce městské policie. "Magistrát zatím neobdržel žádné informace z šetření. Očekáváme, že budeme informováni v pátek," uvedla mluvčí magistrátu Tereza Králová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám