Hlavní obsah

Inspekce obvinila dva jihočeské policisty kvůli mučení Roma

Právo, Novinky, kub, orh
Aktualizováno

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) zahájila trestní stíhání dvou kriminalistů z Českých Budějovic, kteří podle vyšetřování mučili 32letého Roma. Bitím ho údajně donutili, aby se přiznal k něčemu, co neudělal.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Generální inspekce bezpečnostních sborů

Článek

O případu informovala Česká televize (ČT), sdělení obvinění potvrdil Novinkám mluvčí inspekce Martin Strouhal.

„Bylo zahájeno stíhání dvou příslušníků policie z Jihočeského kraje pro podezření z trestného činu mučení a jiné nelidské a kruté zacházení,“ řekl mluvčí s tím, že policistům hrozí dva až osm let vězení.

„Nejprve mělo dojít k vulgárním výhrůžkám a nátlaku na vyslýchanou osobu. Poté došlo k úderu otevřenou dlaní do tváře poškozeného a k opětovným vulgárním výhrůžkám a k agresivnímu nátlaku,” popsal mluvčí.

Zbili ho spoutaného

Dvojice policistů si tak podle mluvčího chtěla nezákonně opatřit přiznání. „Dotyčná osoba se následně doznala k jednání, kterého se nedopustila,” dodal Strouhal.

ČT odkazuje na informace, které jí poskytl ředitel GIBS Radim Dragoun, podle něj dva policisté muže bili, když byl spoutaný.

Mluvčí neupřesnil, kdy k incidentu došlo, tato informace je podle něj zatím nezveřejnitelnou součástí vyšetřování.

Pro úřední osobu vyšší trest

Policistům hrozí vyšší trest, protože jsou podezřelí coby úřední osoby, jinak trestní zákoník ukládá maximálně pětileté vězení, nebo naopak v případě brutálních okolností dvanácti i osmnáctiletý trest.

Ředitel jihočeské policie Luděk Procházka přeřadil oba obviněné detektivy na jiná místa.

„Oběma policistům hrozí také zproštění výkonu služby. V současné době jsou přeřazeni na administrativní činnost,“ sdělil Právu mluvčí policie Jiří Matzner s tím, že zatím nebyl důvod postavit policisty mimo službu.

Reklama

Výběr článků

Načítám