Hlavní obsah

Hasiči zachránili z řeky mladého jelena. Na pomoc dorazil i Sršeň

Ostrava

Mladého jelena z řeky Odry zachraňovali v pondělí ostravští hasiči ve spolupráci s kanoisty. Jelen měl zraněnou nohu a nemohl se sám dostat na břeh. Na pomoc přijel speciální automobil Sršeň, který vozí techniku potřebnou na odchyt větších zvířat.

BEZ KOMENTÁŘE: Záchrana jelena z řekyVideo: HZS Moravskoslezského kraje

 
Článek

Oznámení na tísňovou linku přišlo o půl čtvrté odpoledne s tím, že jelen se nachází v oblasti mezi petřkovickým mostem a jezem ve Lhotce.

K Odře dorazil jak speciální automobil Sršeň, který vozí technické prostředky pro odchyt velkých zvířat, tak jednotka, která je připravena na záchranu na vodě.

„Po příjezdu hasičů se jelen nacházel zhruba uprostřed řeky a docela obstojně plaval z jedné strany na druhou, podle toho, jak jej hasiči ‘naháněli‘. Bylo zřejmé, že se nemůže sám dostat na břeh a že má asi zraněné zadní nohy,“ popsal mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Jelen utíkal

Část hasičů se na speciálních saních přepravila na druhý břeh, kde se pokusili navléknout jelenovi na parohy lano. To ale nebylo tak jednoduché, zvířeti se to nelíbilo a plavalo vždy tam, kde bylo bezpečněji.

V tom hasičům pomohli přijíždějící kanoisti, kteří jelena směrovali ke břehu. „Nakonec se ho hasičům podařilo odchytit – hozením lasa, zafixováním a přitažením za paroží ke břehu. Na břeh bylo parohaté zvíře vytaženo po zafixování zadních nohou pomocí záchytného lana,“ vylíčil Kůdela záchranu paroháče.

Následně byl jednotkami přivázán ke stromu, protože mohl být nebezpečný, a předán do péče majiteli honitby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám