Hlavní obsah

Hasiči už čtvrtý den bojují s ničivým požárem

Právo, miv
Bzenec

Úderem šestnácté hodiny začal pro hasiče čtvrtý den boje s největším požár lesa od roku 1998. Při zásahu v borovicových porostech mezi Bzencem a Ratíškovicemi jsou již pány situace.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Hasiči celý víkend pokračovali v likvidaci ničivého požáru lesa.

Článek

Plameny už vidět prakticky nejsou, jejich práce je nyní zaměřena na zabránění hrozby obnovy požáru z kořenového systému. Je čeho se obávat, podobnou zkušenost hasiči mají. Například před devíti lety zapálily brzdy vozu nákladního vlaku dlouhý pás kolem kolejí. Již uhašený požár po pár dnech vyrazil znovu, přežil totiž ve skrytu podzemí právě v kořenech stromů.

Zatím mají hasiči ošetřeny zhruba tři čtvrtiny z dvou set hektarů vypáleného lesa. Půdu důkladně prolévají vodou a případná skrytá místa likvidují vodou a lopatami. Ke slovu se dostaly termokamery, jejich pomocí zkoumají terén a hledají, kde by mohly být plameny ukryté. Jedna z nich je i na vrtulníku, monitorujícím terén z výšky.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Hasiči celý víkend pokračovali v likvidaci ničivého požáru lesa.

”V akci jsou i dva hasičské tanky, jeden z Hlučína a druhý slovenských kolegů,” doplnil mluvčí Zdeněk Hošák. Hasiči vyřešili i počáteční potíže s čerpáním vody. Zpočátku pro ni jezdili jen do Bzence, pak přibyla i dalších čerpací stanoviště. Následovalo postavení čtyřkilometrového vedení vody z koryta Moravy a zřízení nového, kapacitního místa pro plnění cisteren.

Do nedělního odpoledne se v boji s ohněm vystřídalo kolem na 1100 hasičů 213 jednotek ze sedmi krajů republiky a posily ze Slovenska. Jen za neděli v lese je to 280 hasičů 56 jednotek. Při hašení spotřebovali pohonné hmoty za milión korun. Pět hasičů se zranilo, většinou se nadýchali kouře.

“Kdy bude uhašeno? Těžko říci, teď chystáme plán nasazení lidí a techniky na pondělí, na některých místech se ještě může stát, že oheň znovu vyrazí. Je to opravdu výjimečný požár,” řekl mluvčí.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Hasiči celý víkend pokračovali v likvidaci ničivého požáru lesa.

Likvidace požáru nepřinesla jen dramatické okamžiky při hašení, ale i příjemné pocity z pochopení lidí. Například když na náměstí v centru Bzence najížděla cisternová auta pro vodu na hašení, využili unavení muži šanci alespoň na chvíli si odpočinout. ”Dáte si kávu? Chcete turka nebo presso,” vyrušil je z vzácných chvil klidu hlas mladé ženy z cukrárny na náměstí a vzápětí se dočkali osvěžující kávy.

”Nebyla jediná, různou pomoc nám nabídlo a poskytlo více firem,” potvrdil schopnost lidí pomoci v nouzi velitel zásahu Martin Červenka. Na druhé straně zase ale zejména zpočátku řešili hasiči problémy se zvědavci. Ve snaze vidět požár vjížděli do lesa auty a pak dokázali zapadnout v obrovské mase písku lesních cest. Nejednou museli hasiči napřed vytáhnout překážející auto, až pak jeli dál k ohni. Tento problém definitivně vyřešila pomoc policie, která les před čumily uzavřela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám