Hlavní obsah

Hasiči: Nebýt lidí okolo, nehoda na D1 by byla tragičtější

Právo, Pavla Franzkiová

Plameny šlehající několik metrů vysoko, oheň spalující cisternu a osobní auta. Zoufalé volání o pomoc a snaha dostat se rychle do bezpečí. Tak to vypadalo v neděli krátce po půl osmé večer na dálnici D1 na Benešovsku na 49. kilometru ve směru na Brno.

BEZ KOMENTÁŘE: Hromadná nehoda cisterny a osobních aut na D1Video: ŘSD

 
Článek

Srazila se tu cisterna převážející palmový olej s pěti osobními vozidly. Jeden člověk zemřel a dalších 11 se zranilo. Jen díky pohotovosti svědků nebyly následky tragičtější.

„Velké poděkování patří svědkům nehody, kteří neváhali a bleskově pomohli účastníkům nehody dostat se z havarovaných vozidel, čímž zachránili několik lidských životů,“ řekl Právu mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda s tím, že situace byla zpočátku nepřehledná.

BEZ KOMENTÁŘE: Následky tragické hromadné nehody na D1Video: Pavel Jaňurek, Novinky

Cisterna se po nehodě převrátila na bok a začala hořet. Požár se rychle rozšířil, během pár minut byla v plamenech nejen cisterna, ale také čtyři osobní auta. „Šlo to opravdu velmi rychle. Palmový olej ale příčinou zničujícího požáru nebyl. U cisterny se roztrhla nádrž a vytekla z ní nafta,“ vysvětlil Svoboda a doplnil, že on sám je u hasičů více než dvacet let, ale podobnou nehodu nepamatuje.

„Na území Středočeského kraje si nevybavuji, že bychom zasahovali u nějaké, kde se požár tak rychle šířil,“ konstatoval s tím, že akce byla náročná i počtem zraněných.

Hromadná nehoda na D1: Auta nestíhala brzdit a vrážela v plné rychlosti do převrácené cisterny

Krimi

„Hasiči bojovali s plameny a pomáhali i s ošetřováním i transportem zraněných,“ pokračoval Svoboda a doplnil, že i když jim palmový olej, který z cisterny po nehodě vytekl, značně komplikoval práci, bylo velké štěstí, že cisterna nepřevážela například naftu nebo jinou vysoce hořlavou látku.

„Palmový olej se převáží při určité teplotě. Poté, co vytekl, začal rychle tuhnout a byl velmi kluzký,“ upřesnil Svoboda.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Shořelá osobní auta po nehodě na D1.

Účastníci nehody ani svědci nevěděli, co hoří. Měli strach a snažili se dostat co nejdál od místa kolize, na pomoc čekali po obou stranách dálnice. Podle informací deníku Právo se svědci snažili pomoci i řidiči, který při nehodě uhořel. Kvůli ohni se k němu ale bohužel nedostali včas.

Bilanci zraněných zvyšuje i další nehoda, při níž byl vážně zraněn policista, který společně s kolegou odkláněl dopravu. „V okamžiku, kdy jeden z policistů zůstal sedět ve vozidle, které vytvářelo zátaras přes jízdní pruh, narazilo do něj přijíždějící vozidlo,“ upřesnila mluvčí benešovských policistů Eva Stulíková.

Náraz do policie v plné rychlosti, hořící D1: ŘSD zveřejnilo záběry z hromadné nehody

Krimi

Policista musel být letecky transportován do nemocnice, kde se podrobil operaci. Už by měl být mimo ohrožení života.

Co bylo příčinou nehody, se zatím neví. Podle policie nejdříve havarovala cisterna a do ní narazilo dalších pět aut. Odhadovaná škoda je deset milionů korun. Dálnici ve směru na Brno se podařilo plně zprůjezdnit až v pondělí odpoledne.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám