Hlavní obsah

Hasiči na Chomutovsku zlikvidovali metrové vosí hnízdo

Chomutov

Neobvykle velké vosí hnízdo skrývala stodola v Račeticích na Chomutovsku. Mělo metr na délku a šířku a téměř půl metru na výšku. Do české knihy rekordů ale zapsáno nebude. Dobrovolní hasiči ze sousedních Libědic ho museli v polovině srpna zlikvidovat, neboť vosy začaly útočit na obyvatele stavení.

Foto: Hasiči Libědice

Obří vosí hnízdo zlikvidovali hasiči.

Článek

S velkou pravděpodobností přitom šlo o největší vosí hnízdo, které bylo kdy v Česku objeveno, a možná by drželo i evropský primát.

Hasiči ale hnízdo zničili dříve, než ho mohli komisaři zabývající se rekordy všeho druhu přeměřit. „Na pokyn starosty naší obce, se kterým se spojil občan z Račetic, kterého napadly vosy, jsme vyjeli hnízdo v rámci výcviku zlikvidovat,“ řekl Právu libědický dobrovolný hasič.

Zásah trval podle něj zhruba deset minut. „Pro takové případy máme k dispozici speciální vysavač, který vosy rozemele,“ přiblížil hasič způsob zákroku proti bodavému hmyzu.

Největší vosí hnízdo na světě bylo v roce 1963 nalezeno na Novém Zélandu, mělo přes tři a půl metru na délku. O něco menší tam pak našli letos v březnu, mělo přes dva metry a uvnitř žilo okolo milionu vos.

Vosy žijí ve hnízdech, která si budují z papírové hmoty vyrobené ze starého dřeva. V kusadlech vynášejí zrnko za zrnkem a pomocí slin hnízdo slepují.

Reklama

Výběr článků

Načítám