Hlavní obsah

Deště udeřily. Hasiči čerpají vodu ze sklepů, v Šilheřovicích přetekly rybníky

– Ostrava • Aktualizováno
Právo, ČTK, hon

Bezmála pět desítek událostí v souvislosti s vydatnými dešti, jež přišly ve středu večer, mají za sebou hasiči v Moravskoslezském kraji. A výjezdy kvůli počasí hlásí i hasiči z dalších regionů. Meteorologové vydali varování před dešti, bouřkami a vzestupem hladin.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Voda u rodinného domu v Šilheřovicích

Článek

„Především šlo o čerpání vody, hlavně v okresech Opava, Karviná a Frýdek-Místek, také o odklízení bahna, především na Hlučínsku,“ uvedl mluvčí hasičů Per Kůdela.

Bez deštníku ani ránu, pršet bude dál

Počasí

Události si podle něj nevyžádaly žádná zranění osob, ale dvě osoby – chlapec a seniorka – byly evakuovány z rodinného domku do bezpečí a sucha v obci Šilheřovice, kde přetekly dva rybníky a hasiči museli s likvidací bahna pokračovat ještě ve čtvrtek dopoledne.

Česko zasáhnou silné bouřky s krupobitím a intenzivní deště, varovali meteorologové

Počasí

„Voda zatopila několik desítek domů v Šilheřovicích podél Šilheřovického potoka,“ dodal mluvčí. Problémy byly také v Městské nemocnici Bohumín, kde ve středu večer vyjelo pět hasičských jednotek odčerpat vodu ze sklepa, která dosahovala až metrové výšky. Tento zásah hasičům zabral víc než dvě hodiny.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

V Šilheřovicích pomáhali hasiči s nánosy bahna

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Čerpání vody v nemocnici v Bohumíně

Celkem 15 výjezdů v souvislosti s počasím měli ráno na kontě hasiči v Olomouckém kraji. Vydatné deště a bouřky zasáhly kraj ve středečních podvečerních a večerních hodinách.

Nejčastěji zasahovali hasiči na severu kraje na Šumpersku a Jesenicku, řekla jejich mluvčí Lucie Balážová. Odstraňovali především nánosy bahna, ale i popadané stromy, v jednom případě i z železniční tratě.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Kombinovaný radarovo-srážkoměrný odhad srážek za 24 hodin

Reklama

Výběr článků

Načítám