Hlavní obsah

GIBS: Říjnový zásah na protirouškové demonstraci v Praze byl v pořádku

Právo, Jakub Kotalík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), která se zabývala incidenty z násilné demonstrace na Staroměstském náměstí v Praze z loňského října, označila postup policie jako přiměřený a oprávněný.

Policie zatýká demonstrantyVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Loňský protest proti vládním protiepidemickým opatřením na Staroměstském náměstí skončil střety mezi policií a agresivní skupinou demonstrantů. Součástí zhruba dvoutisícového davu byli fotbaloví chuligáni, kteří se podle policie přijeli porvat s pořádkovými jednotkami.

Při protestech bylo zraněno 25 policistů, přičemž jeden z nich utrpěl těžký otřes mozku.

Nepokoje začaly po skončení akce, kterou organizátoři na pokyn pražského magistrátu předčasně ukončili. Na náměstí však i poté zůstalo zejména tvrdé jádro hooligans. Ti na policisty házeli lahve, kameny, odpadkové koše a petardy. Policie odpověděla slzným plynem, použila také vodní dělo, zásahové výbušky a dav vytlačovala koňmi a vozidly.

Foto: Petr Hloušek, Právo

V násilí a zákrok policejních těžkooděnců vygradovala v neděli 18. října 2020 na Staroměstském náměstí v Praze demonstrace proti vládním opatřením kvůli pandemii koronaviru.

Pomohly kamery

Policie zadržela 144 lidí, dva lidi obvinila z násilí proti úřední osobě a výtržnictví, další byli ze spáchání trestných činů podezřelí. Při protestech bylo zraněno 25 policistů, přičemž jeden z nich utrpěl těžký otřes mozku. Zranění utrpěli také demonstranti, v nemocnici skončili dva a další byli ošetřeni na místě.

Aktuální počet obviněných pražská policie na dotaz Práva uvést nemohla. Podle mluvčí Evy Kropáčové zveřejní policie souhrnnou zprávu na začátku tohoto týdne.

Někteří lidé na sociálních sítích po demonstraci začali šířit různé konspirace a zaručené důkazy o tom, že násilí měly v plánu rozpoutat policejní jednotky.

Protiroušková demonstrace: 144 zadržených, 20 zraněných policistů

Krimi

O policejních provokacích mluvil rovněž pořádající spolek Hnutí občanské nespokojenosti. Ten později na svých stránkách zveřejnil i trestní oznámení podané proti policejnímu postupu, v němž autor upozorňoval na jednotlivé údajně problematické incidenty.

Pražská policie se proti podobným tvrzením důrazně ohradila. A nyní jí dala za pravdu inspekce.

Policejní složky 18. 10. 2020 zasahují proti demonstrantům. Zdroj: Novinky.czVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Strkal a urážel policistku

Ta se zabývala hned několika situacemi, které zachytily kamery. Mezi nimi bylo údajné neprofesionální jednání policistky a napadení demonstranta z její strany. Ve skutečnosti se však celá situace odehrála jinak, zjistila inspekce.

„Bylo zjištěno, že jeden z účastníků do policistky strkal a slovně ji urážel. Donucovací prostředky byly užity po výzvě, aby takového jednání zanechal, avšak on neuposlechl. Služební zákrok tedy vyhodnotil policejní orgán GIBS jako oprávněný a přiměřený,“ uzavřela inspekce.

Podobně vyřešila i další případ údajného fyzického útoku na účastníka protestu. GIBS zjistila, že dotyčný několikrát výzev policistů neuposlechl, a proto proti němu použili donucovací prostředky.

Policista v civilu z videa ze Staroměstského náměstí byl z antikonfliktního týmu

Krimi

Inspekce nezjistila na straně policie pochybení ani při nasazení vodního děla nebo výbušek.

„Následně byl, po předchozím neuposlechnutí výzev, použit vodní stříkač a zásahová výbuška, a to proti agresivnímu davu,“ napsala.

Policie podle GIBS neudělala chybu, ani když některým protestujícím neumožnila ze Staroměstského náměstí odejít, na což si pak demonstranti stěžovali.

„S ohledem na vývoj bezpečnostní situace byla vždy v souvislosti s aktuální situací volena jiná odchodová trasa. Veškeré pokyny směřovaly k tomu, aby osobám, které se nedopouštěly protiprávního jed­nání, byl umožněn průchod skrz policejní kordon, což se také stalo,“ uvedla GIBS.

Vlajku policie odebrat mohla

V rámci šetření se nepotvrdilo ani nařčení, že jeden z policistů měl demonstrantovi předat výbušniny. Na záběrech je podle inspekce vidět policista s páskou na rukávu s nápisem policie a jeden z demonstrantů, jemuž policisté zabavili pyrotechniku a takzvaný boxer.

Násilí rozhodně nepodporuju, hájí se po demonstraci Miloš Knor

Domácí

„Došlo tedy k záměně policisty v civilním oděvu s účastníkem demonstrace. Skutečnost, že by policisté předali jakémukoliv účastníkovi pyrotechniku, nebyla nijak prokázána,“ vyhodnotila inspekce.

A nakonec se GIBS zabývala také nařčením, že policisté během zásahu mohli hanobit státní vlajku. Jak se ukázalo, jeden z demonstrantů sebral jinému tyč s připevněnou vlajkou, napadal s ní policisty a bránil průjezdu vodního děla. Dotyčného pak policisté zpacifikovali a vlajku mu odebrali.

„Služební zákrok byl v souladu se zákonem, použití donucovacích prostředků bylo oprávněné a přiměřené dané situaci a vzhledem k tomu, že ocelová tyč, ke které byla připevněna státní vlajka České republiky, představovala pro zakročující policisty bezprostřední ohrožení, její dočasné odebrání zajištěnému muži bylo v dané situaci zcela adekvátní,“ konstatovala GIBS ve své zprávě.

Výběr článků

Načítám