Hlavní obsah

GIBS: Kriminalista slíbil smazání důkazu, dostal dvacet tisíc

Právo, Radim Vaculík

Loni krátce před Vánocemi si vyšetřovatelé Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) přišli pro jednoho brněnského kriminalistu, který podle nich nabízel podezřelé zlodějce likvidaci důkazu svědčícího o tom, že kradla v obchodě. Výměnou za to údajně dostal dvacet tisíc korun.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Policista předstíral, že je schopen zajistit vymazání kamerového záznamu, který pachatelku usvědčoval z krádeže v drogerii, a dále že je schopen zajistit prostřednictvím nezjištěného státního zástupce uložení nižší výměry trestu nebo zajistit umístění do předem vybrané věznice,“ sdělila ve středu Právu mluvčí GIBS Ivana Nguyenová.

Kriminalista podle ní nejprve loni v prosinci neoprávněně získal z elektronického trestního spisu detailní informace o dotyčné zlodějce a poté „nepravdivě“ nabídl možné ovlivnění jejího trestního řízení.

„Za tyto ‚služby‘ požadoval od pachatelky dvacet tisíc korun v hotovosti, které mu následně předala v jeho soukromém vozidle,“ upřesnila mluvčí GIBS.

Hrozí mu až pět let

Vyšetřovatelé inspekce policistu obvinili 21. prosince z podvodu, zneužití pravomoci úřední osoby a neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací. V případě prokázání viny mu hrozí jeden rok až pět let za mřížemi nebo zákaz činnosti.

Od poloviny ledna musel obviněný policista zásahem nadřízených nedobrovolně zůstat doma a až do vyřešení případu v podobě pravomocného verdiktu pobírá poloviční plat.

„Byl zproštěn výkonu služby,“ řekl ve středu Právu mluvčí jihomoravské krajské policie Bohumil Malášek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám