Hlavní obsah

Gang krátil daně, členem byl i syn žalobkyně

Právo, Radim Vaculík

Více než stovka různých firem byla zapojena do fiktivních obchodů desetičlenného gangu, který podle policie zkrátil v letech 2017 až 2019 daně v řádech desítek milionů korun. Mezi obviněnými, kteří všichni skončili 26. května v poutech a následně ve vazbě, je i pražský advokát Adam Úlovec, syn šéfky Okresního státního zastupitelství Plzeň-sever Jitky Úlovcové.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Úlovcová kvůli synově případu podala 29. května rezignaci na svou vedoucí funkci, v níž skončí k 31. červenci a zůstane pak jen řadovou žalobkyní. Česká advokátní komora zase pozastavila Úlovcovi činnost advokáta.

Obvinění spolupracovali v systému vzájemné nadřízenosti a podřízenosti
Aleš Cimbala, mluvčí státního zastupitelství

„Dne 26. května bylo sděleno obvinění deseti osobám v souvislosti se zjištěním skutečností, které nasvědčují tomu, že se jako členové organizované zločinecké skupiny dopustili zvlášť závažného zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby,“ potvrdil v úterý Právu mluvčí pražských městských žalobců Aleš Cimbala, jehož kolegové případ dozorují.

Doplnil, že obvinění spolupracovali nejméně od roku 2017 v systému vzájemné nadřízenosti a podřízenosti, se stanovenými funkčními kompetencemi a dělbou činností. Tato dobře organizovaná skupina zapojila do své činnosti přes stovku různých firem, jen v roce 2018 jich bylo 52.

Desítky skutků

Tyto společnosti pak podle mínění detektivů vystavovaly fiktivní faktury, na jejichž základě pak prováděly nezákonné odpočty z daní. Firmy se ofi­ciálně zabývaly různorodou činností, od prodeje luxusních aut přes velkoobchod i maloobchod, poskytování služeb, úklidové práce až po zajišťování ostrahy apod.

Žalobkyně z Plzně rezignovala kvůli obvinění syna z krácení daní

Krimi

Sám obviněný advokát Úlovec má na sebe podle obchodního rejstříku napsaných téměř třicet různých firem. Jeho role v kauze byla podle důvěryhodného zdroje Práva taková, že zločinecká skupina využívala v rámci údajných fiktivních obchodů především Úlovcových právních služeb.

Částky, které firmami v průběhu let 2017 až 2019 protékaly, se podle informací Práva pohybovaly v řádu desítek mi­lionů korun a gang má podle vyšetřovatelů z krajské kriminálky na Vysočině na svědomí desítky skutků krácení daní. O rozsáhlosti případu svědčí i fakt, že usnesení o zahájení trestního stíhání čítá zhruba 200 stran.

Obviněným by podle trestního zákoníku mělo v případě soudní dohry hrozit za zkrácení daně pět až deset let za mřížemi, ale protože jde podle policie o organizovanou zločineckou skupinu, mohou dostat trest až o třetinu vyšší.

Reklama

Výběr článků

Načítám