Hlavní obsah

Fotbalový boss přiznal daňové úniky. Vězení se ale zřejmě vyhne

Právo, Patrik Biskup
Domažlice

Domažlický fotbalový boss Jaroslav Ticháček (56) se přiznal, že jako podnikatel ošidil stát na daních a s žalobcem uzavřel dohodu o trestu. Pokud úmluvu posvětí soud, vyhne se prezident fotbalového klubu Jiskra Domažlice veřejnému projednávání obžaloby.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Mecenáše týmu z třetí nejvyšší fotbalové soutěže policie loni na podzim obvinila ze zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby s několikamiliónovou škodou. Společně s ním je stíhána i jeho manželka, která mu měla pomáhat zakrývat podvody v účetnictví. Letos v lednu na ně státní zástupce podal obžalobu, hrozilo jim od dvou do osmi let vězení. Obsah dohody ale neprozradili.

„Po podání obžaloby přišli oba obvinění s návrhem uzavřít dohodu o vině a trestu, což se nakonec i stalo. Obžalobu jsem stáhl a soudu nyní předložil naši dohodu,“ potvrdil v pátek Právu žalobce. Obsah dohody ale prozradit nechtěl.

„Já jsem s jejím výsledkem spokojený, uvidíme, jak se k tomu postaví soud,“ dodal. Předseda senátu domažlického soudu Milan Anderle Právu řekl, že soud bude nyní zkoumat, zda dohoda o vině a trestu byla uzavřena v souladu se zákonem. „Pokud dospějeme k závěru, že uzavřená dohoda je obsahově správná a výše navrženého trestu je přiměřená zjištěnému skutkovému stavu, pak tuto dohodu schválíme rozsudkem,“ sdělil Andrle s tím, že v případě zjištění závažných procesních vad může soud návrh odmítnout a případ vrátit do stadia přípravného řízení.

Ani soudce ale nechtěl říci, na čem se obvinění manželé Ticháčkovi s žalobcem domluvili. „Dokud nebude dohoda projednána před soudem, je neveřejná,“ řekl Anderle.

Podmínkou je i přiznání

Uzavřít dohodu o vině a trestu umožňuje novela trestního řádu, která platí od září 2012. Sjednat ji lze pouze u přečinů a zločinů, u nichž horní hranice odnětí svobody nedosahuje 10 let. Aby dohoda mohla být uzavřena, musí být splněna ještě další základní podmínka, a to výslovné prohlášení obviněného, že spáchal skutek, pro který je stíhán.

Obvinění Ticháčka souvisí s jeho firmou Dotiko. Podle spisu společně s manželkou úmyslně navyšovali její provozní náklady fiktivními účetními doklady, a tím snižovali základ pro výpočet daně z příjmu.

Reklama

Výběr článků

Načítám