Hlavní obsah

Fotbalový boss přiznal daňové úniky. Vězení se ale zřejmě vyhne

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domažlice

Domažlický fotbalový boss Jaroslav Ticháček (56) se přiznal, že jako podnikatel ošidil stát na daních a s žalobcem uzavřel dohodu o trestu. Pokud úmluvu posvětí soud, vyhne se prezident fotbalového klubu Jiskra Domažlice veřejnému projednávání obžaloby.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Mecenáše týmu z třetí nejvyšší fotbalové soutěže policie loni na podzim obvinila ze zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby s několikamiliónovou škodou. Společně s ním je stíhána i jeho manželka, která mu měla pomáhat zakrývat podvody v účetnictví. Letos v lednu na ně státní zástupce podal obžalobu, hrozilo jim od dvou do osmi let vězení. Obsah dohody ale neprozradili.

„Po podání obžaloby přišli oba obvinění s návrhem uzavřít dohodu o vině a trestu, což se nakonec i stalo. Obžalobu jsem stáhl a soudu nyní předložil naši dohodu,“ potvrdil v pátek Právu žalobce. Obsah dohody ale prozradit nechtěl.

„Já jsem s jejím výsledkem spokojený, uvidíme, jak se k tomu postaví soud,“ dodal. Předseda senátu domažlického soudu Milan Anderle Právu řekl, že soud bude nyní zkoumat, zda dohoda o vině a trestu byla uzavřena v souladu se zákonem. „Pokud dospějeme k závěru, že uzavřená dohoda je obsahově správná a výše navrženého trestu je přiměřená zjištěnému skutkovému stavu, pak tuto dohodu schválíme rozsudkem,“ sdělil Andrle s tím, že v případě zjištění závažných procesních vad může soud návrh odmítnout a případ vrátit do stadia přípravného řízení.

Ani soudce ale nechtěl říci, na čem se obvinění manželé Ticháčkovi s žalobcem domluvili. „Dokud nebude dohoda projednána před soudem, je neveřejná,“ řekl Anderle.

Podmínkou je i přiznání

Uzavřít dohodu o vině a trestu umožňuje novela trestního řádu, která platí od září 2012. Sjednat ji lze pouze u přečinů a zločinů, u nichž horní hranice odnětí svobody nedosahuje 10 let. Aby dohoda mohla být uzavřena, musí být splněna ještě další základní podmínka, a to výslovné prohlášení obviněného, že spáchal skutek, pro který je stíhán.

Obvinění Ticháčka souvisí s jeho firmou Dotiko. Podle spisu společně s manželkou úmyslně navyšovali její provozní náklady fiktivními účetními doklady, a tím snižovali základ pro výpočet daně z příjmu.

Reklama

Výběr článků

Načítám