Hlavní obsah

Fibingerová boj s bulvárem u Ústavního soudu prohrála

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bulvární deníky vyhrály ve středu boj s bývalou koulařkou Helenou Fibingerovou. Té se nelíbilo, že listy Blesk a Aha informovaly o nehodě jejího manžela Jaroslava Šmída tak, že ji dávaly do souvislosti s jejím jménem. Obecné soudy daly Fibingerové za pravdu, Ústavní soud (ÚS) ale jejich verdikty zrušil s tím, že omezováním bulváru byla omezena ústavou zaručená práva.

Foto: Archiv, Právo

Helena Fibingerová (vpravo)

Článek

Jaroslav Šmíd srazil v opilosti v roce 2009 cyklistu, který nehodu nepřežil. Šmíd alkohol v krvi vysvětloval tím, že měl jako silný cukrovkář hypoglykemický šok, a proto se musel napít vína, které vezl. Soud ho nakonec poslal na 3,5 roku do vězení. [celá zpráva]

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Jaroslav Šmíd

Fibingerové se nelíbilo, že bulvár o nehodě informoval tak, že ji způsobil "manžel Heleny Fibingerové". Bránila se proti tomu, že její jméno bylo v titulcích zpráv, že k článkům byly připojeny její fotky a označovala to za mediální šikanu, neboť ona sama s nehodou neměla nic společného. Vydavatel deníků Ringier Axel Springer se naopak bránil tím, že informace byly pravdivé a sloužily k veřejné kontrole vyšetřování.

"Mantinely ochrany osobnosti u veřejně činné osoby jsou širší než u osoby soukromé. V té době zastávala veřejnou funkci místopředsedkyně Rady České televize. Proto uvedení takových informací nelze chápat jako zásah do osobnostní sféry. Veřejnost má právo vědět o okolnostech nehody," vysvětlil verdikt soudce zpravodaj Jiří Nykodým.

Nykodým upozornil, že společenská kontrola byla potřebná i proto, že Fibingerová mohla například využít svého postavení v mediální sféře a pokusit se případ ovlivnit.

Reklama

Výběr článků

Načítám