Hlavní obsah

Fanynka skladatele Pachmana stojí před soudem za stalking

Právo, Jiří Tomaškovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Z nebezpečného pronásledování, neboli stalkingu, se před ostravským Okresním soudem v Ostravě-Porubě zpovídá fanynka zpěváka a skladatele Richarda Pachmana. Téměř tři roky mu podle obžaloby dvaatřicetiletá Renata Gonina posílala e-maily a SMS zprávy plné urážek a výhrůžek.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Zpěvák a skladatel Richard Pachman před ostravským soudem.

Článek

„Jsi jen podrazák. V Paříži chcípni. Pytel se zipem na sobě a teplej úsměv na tlamě, samé kecy. Lži a pokrytectví se ti vrátí prostřednictvím tvé matky, která skončí na kryplkáře. Až budeš na pitevním stole, páteř buzeranta Pachmana nenajdeme,“ stálo v jedné zprávě.

Zprvu přátelská komunikace skončila v roce 2009. Zpěvákovi tehdy začaly přicházet nezvyklé zprávy, které jej upozorňovaly na zdravotní stav obžalované. „Když mi počtvrté přišlo její parte, napsal jsem jí, že pokud to nepřestane, budu s ní nucen ukončit komunikaci,“ uvedl Pachman, což následně prostřednictvím své manažerky taky udělal.

To zřejmě Gonina neunesla. Psát mu prý začala proto, že ji naštval. „Koncem měsíce května loňského roku jsem se na webové diskuzi dozvěděla, že Pachman o mně rozhlašuje, že jsem stalker. Jeho manažerka mi pak napsala, abych na něj zapomněla. Neměl tu slušnost mi to napsat sám, rozhodla jsem se mu napsat e-maily, které ho taky naštvou. Brala jsem to jako způsob odplaty, že se mnou ukončil komunikaci tímto způsobem,“ vypověděla Gonina.

Až rok vězení

Pachman nejprve zprávám velkou váhu nepřikládal, věřil, že útoky ustanou. „Ovšem tato osoba mi neoprávněně vstoupila do mého počítače, několikrát mi odcizila hesla k e-mailovým schránkám i profilům na sociálních sítích a stáhla si mimo jiné i mé, v té době ještě nevydané, knihy,“ popisoval Pachman a dodal, že měl pocit naprosté ztráty soukromí a bezmoci.

"Sprosté a cynické e-maily mimo jiné dosti brutálně zesměšňovaly smrt mého psa, nehodu mé matky a vyhrožovaly mi smrtí,“ doplnil Pachman.

Pachateli stalkingu, který se jako trestný čin dostal do českého právního řádu v roce 2010, hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok, při naplnění kvalifikované skutkové podstaty, je-li pronásledovaným dítě nebo těhotná žena, případně je pronásledujících více či je použita zbraň, až tři roky za mřížemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám