Hlavní obsah

Falza tvořil zřejmě zneuznaný génius

– BRNO
Právo, Peter Kováč, Petr Knötig

Padělky obrazů klasiků českého moderního umění, jejichž prodej gangem podvodníků tvrdě zasáhl český umělecký trh, zřejmě tvořil zneuznaný génius. Shodují se na tom jak majitelé galerií, tak samotní malíři.

Foto: Alena Jandlová
Článek

"Falza byla skutečně dokonale udělána. S velkou řemeslnou profesionalitou," řekl včera Právu malíř Kristián Kodet, jehož některé malby neznámý výtvarník rovněž padělal. Policie přitom úzkostlivě tají, kdo to je a jak se jmenuje.

Právu se přesto podařilo od kriminalistů, kteří na případu pracují, zjistit, že autor falzifikátů je starší muž, který nepochází z Jihomoravského kraje. Jde údajně o velmi šikovného, až geniálního malíře, který by mohl být podle policistů velkým tvůrcem, kdyby svůj talent nezaměřil proti zákonům.

Malíř má výtvarné vzdělání, ale nijak se neprosadil a nikdo ze znalců a kritiků ho neuznával jako velkého umělce. Proto zřejmě využil šance vytvářet dokonalá díla pod jmény známých autorů a dokázat svými imitacemi, že je stejně dobrý jako oni.

Knížák mě bude kupovat, prý tvrdil

Výrobu padělků prý bral jako svéráznou pomstu historikům umění a pracovníkům galerií. Údajně prohlašoval, že na jeho obrazy bude Knížák shánět peníze, aby je získal pro Národní galerii. Ovšem podepsané budou jménem Zrzavého. Velmi pečlivě pracoval se starými plátny a používal zásadně přírodní barvy, takže i technologicky se nedal padělek snadno objevit.

"Původně jsme si mysleli, že padělatelská dílna působí v Černé Hoře na Blanensku, kde mají své zázemí restaurátoři, a mysleli jsme si, že obrazy vznikaly tam. Vyšetřování však ukázalo, že to není pravda a tento seriózní ateliér s tím nemá nic společného," uvedl jeden z policistů.

Obchodníci se bojí destabilizace trhu

Obchodníci s obrazy jsou zásahem policistů nadšeni, současně však i zděšeni. Tak velký příval falešných obrazů například Jana Zrzavého, Kristiána Kodeta, Václava Špály, Vojtěcha Sedláčka, Kamila Lhotáka a dalších může podle nich zcela destabilizovat umělecký trh v České republice.

"Až se zjistí, že bohatí investoři si koupili za velké peníze falešné Špály a Zrzavé, bude to velký poprask a možná to na čas zastaví nákupy uměleckých děl," řekl Právu v pátek jeden z významných pražských galeristů, který si nepřeje být jmenován.

Mozkem bandy podle informací Práva byl údajně mladík, který studoval v Brně dějiny umění a dokonce vymyslel speciální fotografický a počítačový přístroj, kterým se dají odhalit padělky a nechal si ho patentovat. Svoje výzkumy však rafinovaně obrátil k legalizaci falzifikátů.

Prodej padělků provázela pohádka o dědicích

Obchodníkům s obrazy gang nabízel díla pocházející údajně z majetku Jana Zrzavého. Měli k tomu následující historiku: osmdesátiletá právnička v důchodu kdysi v 50. letech koupila několik Zrzavého obrazů z bretaňského období, odkázala je vnoučkům a ti se je nyní snaží zpeněžit. Vysvětlení znělo věrohodně, neboť Zrzavý tehdy opravdu podobná díla prodával. Některé z falzifikátů byly opatřeny posudky soudních znalců s kulatými razítky.

Policie uvádí, že obrazy nabízela skupina pachatelů v cenách do 650 tisíc korun. Podle informací některých pražských galeristů však za velké Zrzavé chtěli 800 tisíc až milión.

Falzifikátoři systematicky pracovali i s originály. Například obchodníkům nabídli dva padělky a jeden originál s vysvětlením, že vše pochází z jedné rodinné sbírky. To dodávalo falzifikátům auru pravosti. Policie bude prověřovat i některá díla, jenž se objevila nedávno na aukčním trhu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám