Hlavní obsah

Falešný major lákal do diplomacie

Právo, Patrik Biskup
PLZEŇ

Představoval se jako major Beneš z Inspekce ministra vnitra. Vytipovaným lidem za patřičnou sumu peněz sliboval lukrativní zaměstnání v diplomatických kruzích. Ve skutečnosti se jmenuje Petr Kotora, bydlí v Plzni a v minulosti byl několikrát stíhán za majetkovou trestnou činnost. S resortem vnitra nemá nic společného.

Foto: archiv 14|15 BAŤOVA INSTITUTU

V programu děti viděly i pohádku.

Článek

Přesto se mu podařilo obelstít několik důvěřivců, kteří mu zaslepeni vidinou atraktivní práce zaplatili několik desítek tisíc korun. Ve středu spadla klec a kriminalisté Kotoru obvinili z trestného činu podvodu.

"Chtěl jsem se svou prací praštit a jít na lépe placené místo. Dostal jsem nabídku, která přišla v pravou chvíli. Dokonce jsem si zaměstnání v takovém prostředí vždycky přál," vzpomínal na první kontakty s podvodníkem 30letý řezník z Chebska, který si přál zůstat v anonymitě. Poprvé se oba sešli v restauraci.

Řidičem za 30 000 čistého

"Bylo tam šero. Letmo mně ukázal nějaký průkaz s tím, že pracuje na vnitru. Vlastně mě s tím člověkem seznámil kamarád, který dříve dělal u policie. Takže zpočátku jsem žádné pochybnosti neměl. Navíc působil přesvědčivě, řekl bych téměř stoprocentně. Mluvil jako kdyby za ním stála půlka ministerstva vnitra. Nabídl mi post řidiče v diplomatickém servisu s platem 25 až 30 tisíc čistého. Říkal to tak zasvěceně, absolutně věděl, o čem mluví. Když jsem se ho na něco zeptal, tak mně s přehledem dokázal odpovědět," vybavoval si průběh dalších setkání otec čerstvě narozeného syna.

Postupně podvodníkovi vyplatil 25 tisíc korun. "Nejdřív po mně chtěl peníze na administrativní poplatky, pojištění, na zbrojní pas a taky pro lidi, kteří zařídí, aby to místo vyšlo. Když se pořád nic nedělo, začalo mně docházet, že jsem asi naletěl. Chtěl jsme po něm peníze zpátky, ale on mě pořád chlácholil, že všechno je na dobré cestě. Stále posílal esemesky, že všechno bude dobrý, že se to už blíží ke konci, že se vyřizují poslední papíry. Pak zase obrátil, že peníze vrátit nemůže, že když už toho tolik udělal a zařídil, tak budeme dál pokračovat. Po pěti měsících mně došla trpělivost a zašel jsme na policii a všechno ohlásil," pokračoval napálený muž.

Setkali se na policii

Toho překvapilo, že se podvodník nezdekoval. "Už musel tušit, že jsem ho prokoukl. Naopak sám mě pořád kontaktoval a samé sliby. Později, když už jsem na něho přitlačil, tak mně po mobilu psal, abych nevyhrožoval, že se tím nic nevyřeší. Neustále tvrdil, že všechno dobře dopadne, že peníze vrátí," uvedl dále muž.

Oba dva se ve středu opět setkali. Tentokrát už na policejní půdě. "Do poslední chvíle se choval, jako kdyby opravdu na tom vnitru pracoval a někdo za ním stál. U výslechu se ale úplně sesypal, přiznal se a navíc řekl jména dalších lidí, které podvedl. Překvapilo mě, že člověk, který vystupoval tak sebejistě, se najednou zhroutil a prozradil na sebe i to, co nemusel. Prostě se vzdal bez boje," řekl řezník.

Jakou šanci mají poškození získat zpět své peníze? "Do protokolu uvedl, že do deseti dnů mi dluh splatí. Policisté byli benevolentnější, dali mu lhůtu do prvního listopadu. Budu čekat, jak to dopadne. Když peníze nedostanu, tak si zaplatím vymahače," uzavřel podvedený muž.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám