Hlavní obsah

Exstarosta přehlédl tunel, přesto znovu kandiduje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako starosta přehlédl tunelování obce, teď František Jílek po čtyřech letech znovu kandiduje v podzimních komunálních volbách do zastupitelstva Chodské Lhoty na Domažlicku.

Foto: David Taneček, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Pár lidí mě přemluvilo, abych do toho šel znovu. Nelíbí se jim stávající starosta, tak chtějí jiného,“ řekl Právu šestašedesátiletý Jílek.

Ten se letos v dubnu před soudem přiznal, že neuhlídal svoji tehdejší podřízenou, která mu pod nosem rozkrádala obec a připravila ji tak o téměř dva miliony korun. To je čtvrtina jejího ročního rozpočtu.

Žena, která byla v pozici účetní, za Jílkova starostování vysávala z obce peníze pomocí falešných faktur. Starosta jejich proplácení podepisoval, aniž by je kontroloval. Peníze z bankovního účtu obce si tak účetní posílala na své konto.

Starosta přiznal tunelování obce, soud mu odpustil

Krimi

Za zpronevěru byla pravomocně odsouzena k 2,5 roku vězení s podmíněným odkladem na čtyři roky. Podle státní zástupkyně Jany Svobodové měl na vzniklé škodě podíl viny právě starosta.

„Z pozice své funkce řádně nekontroloval doklady z pracovní agendy zaměstnankyně úřadu, které podepisoval, aniž je vůbec četl,“ informovala žalobkyně.

„Tím jí umožnil pobírat vyšší mzdu, než na kterou měla nárok, nebo vystavovat fiktivní faktury, za které obec platila,“ dodala.

Soud nakonec trestní stíhání Jílka podmíněně zastavil a stanovil mu zkušební dobu 15 měsíců. „Jako zodpovědná osoba nezajistil fungování dostatečně účinné vnitřní finanční kontroly hospodaření obce, čímž se dopustil přečinu porušení povinnosti při správě cizího majetku,“ vysvětlil soudce Milan Anderle. Podle něj se obžalovaný k činu doznal a uvedl, že jako starosta zaměstnankyni úřadu patřičně nekontroloval.

Zkušební doba skončí příští léto

I když soud podmíněně zastavil Jílkovo trestní stíhání, je na něj v současné době pohlíženo, jako by trestný čin spáchal. Osobou bezúhonnou se stává, až když se osvědčí ve zkušební době, která mu uplyne příští rok v létě. Případný záznam v trestním rejstříku by mu ale stejně nebyl překážkou v kandidatuře. „Do obecního zastupitelstva nemůže být volen jen člověk, který sedí ve vězení,“ vysvětlila Ivana Kramlová ze správního odboru Městského úřadu ve Kdyni.

Pracovník připravil firmu z Chebu o 1,7 milionu. Do faktur psal číslo účtu své přítelkyně

Krimi

V případě Jílka podle Kram­lové přezkoumal registrační úřad podanou kandidátní listinu a neshledal žádné závady.

Jílkovi stačilo k podání kandidátky posbírat jednadvacet podpisů svých podporovatelů ze čtyřsethlavé obce. Jestli má šanci být znovu zvolen, nedokáže odhadnout. „Samozřejmě že někteří lidé mi mohou mít za zlé, co se stalo. Tak to dají najevo tím, že od nich nedostanu hlas,“ uvedl dále Jílek.

Podle něj současné vedení obce za čtyři roky nic nevymyslelo. „Pokud uspěji, chtěl bych se zaměřit na dotace, aby se tady zase konečně něco dělalo. Je třeba opravit cesty, udělat vodovod nebo opravit hasičárnu,“ uzavřel exstarosta.

Pro současného starostu obce Miroslava Jägera (nezávislý) je Jílkova kandidatura velkým překvapením. „Že se nestydí vracet se do veřejného života. Dodnes obec doplácí na jeho přešlapy z doby, kdy ji řídil. Patříme mezi nejzadluženější obce v republice. Horko těžko splácíme všechny úvěry a půjčovat si na větší investiční akce prostě nemůžeme,“ konstatoval Jäger. Přesto se podle něj podařilo za poslední čtyři roky investovat do nových projektů, staveb a oprav obecního majetku 6,5 milionu korun.

„Pokud jde o kauzu paní účetní, tak ta nám stále dluží přes milion a čtvrt. Další splátky jsou nejistou a dlouhodobou záležitostí,“ řekl starosta.

Reklama

Výběr článků

Načítám