Hlavní obsah

Expolicista odsouzený za vraždu se vrátil před hradecký soud

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Čtyři roky stará kauza expolicisty Jiřího Jungmana se ve středu znovu vrátila před královehradecký krajský soud. Jungman před čtyřmi lety mimo službu v Trutnově při potyčce zastřelil člověka. Ve vězení si pak odpykával desetiletý trest, Ústavní soud ale letos v září rozsudek zrušil a vrátil k novému projednávání k hradeckému soudu. Podle ústavního soudu nebyly všechny důkazy řádně hodnoceny.

Foto: René Chvalina, Právo

Jiří Jungman u soudu

Článek

Incident se odehrál v květnu 2008 v Trutnově. Jungman se tehdy dostal do slovní a poté i fyzické potyčky s dalším mužem. Oba byli podle spisu opilí. Vše začalo tím, že se Jungman při cestě z restaurace zastavil u mužova domu a údajně dráždil psa za plotem. Kvůli tomu vyběhl z domu majitel a strhla se potyčka, která skončila střelbou. Jeden z výstřelů Jungmannovy pistole zasáhl muže do srdce. Jungman zastřelil i psa.

Jungman ve středu u soudu přiznal, že v inkriminovaný den popíjel s kolegy alkohol a měl u sebe legálně drženou soukromou zbraň. Tu prý u sebe nosil mimo službu na svou ochranu proti případné pomstě. „Pochybil jsem, že jsem popíjel alkohol, když jsem u sebe měl zbraň,“ řekl ve středu u soudu Jungman.

Přišlo mi podezřelé, že ten pes tak dlouho v noci štěká. Nenechávalo mě nikdy klidným, když se někde dělo něco podezřelého.
Odsouzený expolicista

Ke konkrétnímu incidentu znovu řekl, že se pouze bránil útoku muže a že psa za plotem nedráždil. „Pokud by na mě ten muž nezaútočil, nedal mi pěstí a nepoštval na mě psa, tak bych zbraň nevytáhl,“ hájil se Jungman s tím, že to vnímal jako by na něj útočil se zbraní.

„Nebyl jsem schopen na zemi, kdy mě kousal pes, se bez použití zbraně účinně bránit. Nebyl jsem žádný neporazitelný bojovník,“ doplnil Jungman.

K tomu proč se k domu vůbec vydal, uvedl expolicista, že ho zajímalo proč pes za plotem tak dlouho štěká. „Přišlo mi podezřelé, že ten pes tak dlouho v noci štěká. Nenechávalo mě nikdy klidným, když se někde dělo něco podezřelého,“ dodal expolicista.

Hradecký soud Jungmanovi v roce 2010 uložil dvouletý trest s podmíněným odkladem na pět let, a to za ublížení na zdraví z omluvitelné pohnutky. Vrchní soud v Praze ale čin překvalifikoval na vraždu a poslal Jungmana na deset let do věznice s ostrahou. Před dvěma lety verdikt potvrdil Nejvyšší soud. Nyní soud po doplnění výpovědi Jungmana odročil kauzu na polovinu prosinec a povolal nové svědky.

Reklama

Výběr článků

Načítám