Hlavní obsah

Exministru Svobodovi se stále nechce do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zhruba měsíc po Barbora Snopkové požádal o přezkoumání pravomocného rozsudku v případu vytunelované mělnické firmy Liberta i bývalý ministr financí Ivo Svoboda. Svoboda i Snopková už žádali i odklad výkonu trestu ze zdravotních důvodů, ale to jim nevyšlo.

Článek

Svoboda i Snopková nedávno žádali o odklad výkonu trestu ze zdravotních důvodů. Vězeňští lékaři jej ale nedoporučili, a soud tak jejich žádosti zamítl. 

Jednašedesátiletá Snopková nastoupila do ruzyňské věznice a šestapadesátiletý Svoboda šel do nemocnice. Ačkoli byl zanedlouho propuštěn, docházel do nemocnice na vyšetření. Na jejich výsledky teď čeká soud, aby mohl znovu posoudit, zda jsou podmínky k odkladu výkonu trestu.

Pražský vrchní soud vynesl definitivní verdikt v případu bývalého ministra financí Iva Svobody a jeho poradkyně Barbory Snopkové v únoru 2005. Oba byli odsouzeni k pěti letům odnětí svobody. 

Dvojice byla odsouzena za podvod a zvýhodňování věřitele, Snopková ještě za porušování povinnosti v řízení o konkurzu. Odvolací soud také oběma uložil zaplatit pokutu 200 000 korun. Pokud nezaplatí, zůstanou ve vězení o tři měsíce déle.

Půjčky použili pro sebe

Někdejší ministr se svou spolupracovnicí vstoupili do mělnického podniku Liberta vyrábějícího kočárky a invalidní vozíky v roce 1996. Následně pro něj vyjednali úvěr u IPB banky ve výši kolem šesti miliónů korun, ovšem peníze poskytnuté na výrobu v Libertě do firmy nešly. Vyjma půl miliónu Svoboda se Snopkovou peníze použili na splacení dluhů své další firmy Omnia.

Obžalovaní se bránili tím, že peníze poslali jednateli slovenské firmy Rela Bratislava Pavlu Landsmannovi jako zálohu na rozjezd společné výroby stejného sortimentu, jako měla Liberta. Vzhledem k tomu, že se plány nezdařily, záloha propadla.

Reklama

Související témata:

Související články

Exministr Svoboda zůstává na svobodě

Bývalý sociálnědemokratický ministr financí Ivo Svoboda, odsouzený spolu se svou poradkyní Barborou Snopkovou k pětiletému trestu za vytunelování mělnické...

Výběr článků

Načítám