Hlavní obsah

Exministr Svoboda zůstává na svobodě

Právo, vac

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalý sociálnědemokratický ministr financí Ivo Svoboda, odsouzený spolu se svou poradkyní Barborou Snopkovou k pětiletému trestu za vytunelování mělnické firmy Liberta, zatím stále zůstává na svobodě. Nástup do vězení mu prý znemožňuje nemoc.

Článek

"Má v motolské nemocnici ještě nějaká vyšetření. Výsledky by měly být na začátku června a na jejich základě a případně i po dohodě s vězeňskými lékaři rozhodnu, jestli mu trest ze zdravotních důvodů odložím či nikoliv," řekl v pátek Právu soudce Petr Franc.

O odklad výkonu trestu ze zdravotních důvodů požádal Svoboda i Snopková již letos na jaře, kdy je Franc vyzval k nástupu do vězení. Vězeňští lékaři to ale nedoporučili, a soud tak jejich žádosti zamítl.

Jednašedesátiletá Snopková poté v pondělí 9. května nastoupila do ruzyňské věznice, šestapadesátiletý Svoboda ale byl ve stejné době hospitalizován v motolské nemocnici na onkologii. Po pár dnech byl ale propuštěn.

Svoboda je prvním členem polistopadových vlád odsouzeným k nepodmíněnému trestu. Ministrem financí byl ve vládě Miloše Zemana, od roku 1997 byl místopředsedou sociální demokracie a se Snopkovou měli na starosti stranickou pokladnu.

Reklama

Související články

Snopkovou přivezli k soudu na lehátku

Za značně nestandardních podmínek pokračuje líčení s bývalým ministrem financí Ivem Svobodou a jeho poradkyní Barborou Snopkovou. Obžalovaná totiž utrpěla...

Snopková u soudu leží

Barbora Snopková, bývalá poradkyně exministra financí Iva Svobody, se může soudního líčení, v kterém spolu se Svobodou čelí obžalobě ze zpronevěry a podvodu,...

Výběr článků

Načítám