Hlavní obsah

Exministr Fuksa má kvůli stíhání stresovou poruchu, žena se bála o jeho život

– Praha
Novinky, bad

Nespavost, bezmoc, pokleslá nálada, deprese. Tak popisovali v pondělí u Obvodního soudu pro Prahu 2 svědci stav bývalého ministra zemědělství Ivana Fuksy po jeho zatčení. Fuksa se soudí s Českou republikou o čtyři milióny korun jako odškodné za neoprávněné stíhání v roce 2013 kvůli tzv. trafikám v kauze Nagyová.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ivan Fuksa u Obvodního soudu pro Prahu 2

Článek

U pondělního jednání vypovídali tři svědci předvolaní žalobcem, tedy Ivanem Fuksou. Vlastimil Tichý, primář oddělení psychiatrie Ústřední vojenské nemocnice, advokát Michal Sýkora a Fuksova manželku Jolana.

Fuksa přišel za Tichým několik měsíců po vazebním stíhání s psychickými potížemi. „Obával se, aby věci, které řekne, nebyly zkresleny. Měl výčitky vůči rodině. Obává se o svoji budoucnost a povolání. Že na něj bude nahlíženo jako na nedůvěryhodnou osobu,” uvedl Tichý, mimo jiné odborník na posttraumatickou stresovou poruchu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Fuksa měl podle Tichého vracející se vzpomínky na byt, ve kterém probíhala domovní prohlídka a ve kterém byl zadržen. „Pokud by toto řízení dopadlo pro pana Fuksu špatně, mohl by se jeho stav zhoršit. A naopak,” zakončil výpověď Tichý.

Nevděčný stát

Po něm vypovídal Michal Sýkora, koncipient Fuksova advokáta Tomáše Gřivny v době Fuksova zadržení, který byl domovní prohlídce 13. června 2013 přítomen. „Bylo vidět, že jsou (manželé Fuksovi – pozn. red.) ve velkém stresu, vystrašení, vyděšení. Ptali se mě, co se děje, co se bude dít a co s nimi bude. Neuměl jsem jim na to odpovědět, protože policisté nám to nesdělili,” popsal zásah Sýkora.

Sýkora byl s Fuksou v kontaktu i během jeho pobytu ve vazební věznici v Ostravě. „[Fuksa] Nechápal, proč je ve vazbě. Byl skleslý, měl pocit, že pro tento stát toho spoustu udělal a ten se mu odvděčuje tímto způsobem. Pociťoval bezmoc z toho, jakým způsobem byla kauza prezentována. Dvacet let si budoval jméno, které bylo obviněním nikoli pošpiněno, ale zničeno,” uzavřel Sýkora.

Manželka se bála o jeho život

Podobné pocity měla i poslední svědkyně, Fuksova manželka. „Manžel byl skleslý, věděl, že je to konec jeho politické kariéry,” řekla soudu Fuksová, která se strachovala o manželův život, když byl umístěn do vazební cely. „Měla jsem obavy o to, aby nedošlo k nejhoršímu. Manžel byl depresívní a na cele byl sám. Vždycky byl činorodý a ve vazbě měl omezené možnosti,” uvedla.

Policisté si během prohlídky vyžádali Fuksovy diáře až do roku 1989. V bytě zajistili také počítače, tablety, iPody a iPady. Včetně těch, které patří Fuksovým synům a na kterých měli uložené práce do školy. „Pro staršího syna to byl těsně před koncem roku problém, v počítači měl vypracovanou práci, kterou měl odevzdat ve škole a která se započítávala do klasifikace,” podotkla Fuksova manželka.

Fuksovy psychické obtíže přetrvávají podle jeho manželky dodnes. „Stigma stíhání stále zůstává. Bývá depresívní, špatně spí, budí se. Jeho profesní politický život skončil,” podotkla Fuksová.

Soud byl poté odročen na konec března.

Vyjednávají o smíru

Fuksa zažaloval stát poté, co jeho stíhání v kauze kolem Jany Nečasové (dříve Nagyové) zastavil Nejvyšší soud kvůli jeho imunitě. Stejně jako jeho bývalí kolegové ze Sněmovny – Marek Šnajdr a Petr Tluchoř – požaduje Fuksa čtyři milióny korun jako odškodné za trestní stíhání a vazbu.

Velkou část požadované částky Fuksa žádá jako nemajetkovou újmu. Na zhruba půl miliónu jej prý přišla obhajoba v kauze a 300 tisíc chtěl jako náhradu ušlé mzdy.

Fuksa, stejně jako Šnajdr s Tluchořem, už začal vyjednávat s ministerstvem o smíru, zatím ale bez výsledku.

Ministerstvo nárok odmítá

Ministerstvo spravedlnosti uznalo jako nutné výdaje na advokáty pouze polovinu ze zmíněné částky, jakékoli platby ale i tak odmítá s tím, že poslanci na odškodné nemají nárok.

„Právo na náhradu škody nemá ten, kdo byl zproštěn obžaloby či jehož trestní stíhání bylo zastaveno jen proto, že není za spáchaný trestný čin trestně odpovědný,“ uvedlo již dříve ministerstvo. Obhájci všech tří bývalých poslanců označili toto odůvodnění za absurdní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám