Hlavní obsah

Dvojnásobná vražda v Praze po 21 letech bez trestu, soud Číňana osvobodil

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Více než 21 let stará vražda dvou Číňanů v Praze nemá pachatele. Pražský městský soud ve středu osvobodil čtyřiapadesátiletého Hui Čunga, kterého loni v souvislosti s vraždami zadržela japonská policie a vydala do České republiky. Čung byl přitom v roce 2003 jako uprchlý odsouzen ke dvanácti letům vězení. Podle nynějšího nepravomocného verdiktu nebylo prokázáno, že by Čung čin spáchal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hui Čung u soudu

Článek

„Pravdivý stav věci se v tomto řízení nepodařilo prokázat,“ konstatovala předsedkyně senátu Helena Kutzlerová, která v odůvodnění rozsudku mimo jiné zrekapitulovala hlavní líčení z počátku tisíciletí, kdy byl Čung jako uprchlý odsouzen na dvanáct let. „Nutno poznamenat, že zdejší soud, který se musel v současnosti věcí znovu zabývat, byl rozhodně ve složitější situaci,“ podotkla soudkyně.

Zejména vzhledem k uplynulé době bylo těžké provádět například výslechy svědků. „Soud měl po dvaceti letech od vraždy jen velmi omezené možnosti, většina svědků totiž Českou republiku dávno opustila, což však nebyl takový problém, neboť výpovědi bylo možné přečíst za situace, kdy jejich opětovný výslech nebyl možný,“ pokračovala Kutzlerová.

„Nelze vyloučit, že pachatelem činu byl obžalovaný. Ale nelze to ani s jistotou tvrdit,“ prohlásila nicméně soudkyně.

Vinu od počátku odmítal

Čung měl podle obžaloby zastřelit v květnu 1998 samopalem SA vzor 61 Škorpion, který byl vybavený tlumičem, dva Číňany (47 a 46) v jejich bytě na pražském Chodově. Každý ze zavražděných měl v hlavě tři rány. Těla obětí našla až deset dní po vraždě majitelka.

Při zahájení hlavního líčení obžalovaný jakoukoli vinu odmítl. „Odmítám obžalobu, protože já jsem nic neudělal. Nikoho jsem nezabil, neměl jsem žádný důvod to udělat,“ prohlásil. Jednu z obětí prý vůbec neznal, druhá podle něj asi doplatila na to, že se znala s „hlavou hada“, šéfem gangu specializujícího se na obchod s lidmi, který tajně dostával Číňany do zahraničí.

Čung krátce po činu z republiky zmizel. „V červnu 1998 utekl pravděpodobně do Číny, kde se skrýval, neboť věděl, že se případem zabývá policie,“ uvedla v závěrečné řeči státní zástupkyně Hana Vlášková.

Čung před soudem připustil, že z ČR odcestoval. Tvrdil ale, že jel řešit rodinnou situaci. „Opustil ČR, protože musel jet do Číny řešit rozvod se svou manželkou a následnou péči o dceru,“ upřesnil Čungův obhájce Jonáš Kučera. Doplnil také, že Čung odcestoval až asi dva týdny po vraždách a že jeho rozhodnutí odjet nebylo nijak nenadálé.

Kutzlerová Čungovo vysvětlení rodinnou situací považuje za logické a v souladu s výpovědí několika svědků.

Žalobkyně žádala 12 let vězení

Vlášková byla nicméně o Čungově vině přesvědčena.

„Co se týče viny, obžalovaný sice zde před soudem vypovídal, avšak pouze k tomu, co považoval za vhodné uvést na svou obhajobu a dále odmítl odpovídat na dotazy. Lze tedy konstatovat, že neuvedl žádné nové a dosud neznámé skutečnosti, na které by bylo třeba reagovat ve smyslu přehodnocení důkazů, které byly v této věci již provedeny a soudem řádně vyhodnoceny, a to krátce po zjištění této trestné činnosti v roce 1998,“ prohlásila Vlášková a navrhla pro Čunga stejný trest, který vynesly soudy před šestnácti lety, tedy dvanáct let vězení a následné vyhoštění na neurčito.

„Provedené důkazy nám neumožňují provést jednoznačný závěr o vině obžalovaného,“ kontroval Čungův obhájce Jonáš Kučera a poukazoval na „příliš mnoho jiných podezřelých a příliš mnoho pochyb o výpovědích klíčových svědků“. Čunga proto navrhl zprostit obžaloby.

Soudy v roce 2003 Čunga odsoudily na dvanáct let v nepřítomnosti jako uprchlého. Loni v říjnu byl Čung na základě mezinárodního zatykače zadržen v Japonsku. Čung také podotkl, že ho žádné orgány z ČR nekontaktovaly, o tom, že je obžalovaný, se prý dozvěděl až při svém zadržení.

„Po dobu, co jsem byl v České republice, jsem se nedopustil trestného činu, nikoho jsem nezabil,“ prohlásil na závěr Čung. A poukázal na to, že pokud by byl odsouzen, věděla by o tom čínská vláda a ovlivnilo by to v budoucnu jeho rodinu a příbuzné. „Nenašli by práci, žádná firma by je nezaměstnala,“ podotkl Čung.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám