Hlavní obsah

Dvojice turistů uvízla v hlubokých závějích v Beskydech

– Dolní Lomná
Novinky, kub

Horská služba a záchranka mají za sebou náročnou akci v Beskydech, kde se ve čtvrtek ztratili dva turisté. Podařilo se je najít v hlubokých závějích v horském terénu. Zcela vyčerpané je záchranáři přepravili pomocí vrtulníku do bezpečí.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Záchranná akce se rozběhla krátce po 15:00. Dvojice uvízla v oblasti Velkého Polomu poblíž Dolní Lomné. „Hlídka horské služby vyrazila na beskydský hřeben na skútru a lyžích. Vyčerpanou dvojici v hlubokých závějích horští záchranáři nalezli, ale jejich transport z místa se jevil jako velmi obtížný,“ popsal akci mluvčí záchranky Lukáš Humpl.

Záchranáři proto povolali na pomoc vrtulník. Pilot ale mohl přistát vzhledem k terénu až zhruba 100 metrů od turistů. „Oba postižení byli vzati na palubu stroje a ten s nimi odletěl do údolí,“ upřesnil Humpl.

Do nemocnice nemuseli

Jeden z členů posádky vrtulníku musel zůstat na horském hřebeni, aby nebyl stroj přetížený. Letoun se pak pro záchranáře vrátil a posádka byla opět kompletní. „Oba turisté měli velké štěstí, protože z nepříjemné situace vyvázli bez zranění, jak ukázalo vyšetření lékařem ZZS, pouze s fyzickým vyčerpáním a lehkým podchlazením. Transport do nemocnice ani další péči jim nebylo nutno poskytovat,“ dodal mluvčí.

Pro severomoravské záchranáře to nebyl jediný náročný zásah toho dne, několik hodin před výjezdem ke dvojici turistů museli řešit vážné zranění mladé lyžařky, která spadla a zůstala v bezvědomí na svahu v Jeseníkách. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám