Hlavní obsah

Dva mladíci obviněni za pronásledování Romů v Jeseníku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JESENÍK

Policejní komisař obvinil v úterý dva muže z Jeseníku za rasově motivovaný slovní útok na místní Romy. Potyčky se zúčastnili i dva mladíci, se kterými je veden proces za loňské brutální napadení romské těhotné ženy a jejího muže. Zda je některý z nich nyní stíhán, dosud policie nepotvrdila.

Foto: Vratislav Konečný

Konopiště je jedním z nejnavštěvovanějších zámků v Česku

Článek

"Obvinění muži po drobném konfliktu s romským spoluobčanem začali pronásledovat skupinu Romů, častovali je urážkami vztahujícími se k jejich národnosti a vyhrožovali jim zabití," popsal pracovník severomoravské policejní správy podstatu trestných činů výtržnictví, násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci a hanobení národa, rasy a přesvědčení, za které jsou mladíci stíháni.

Incident se odehrál minulé úterý na Masarykově náměstí a v přilehlých uličkách. Policie nejprve musela vyšetřit, kdo ze zúčastněných skutečně patřil mezi oběti a kdo mezi útočníky. Nakonec potvrdila verzi dvou napadených romských párů s dítětem.

Podle dnešního vydání regionálního deníku Olomoucký den je jedním z obviněných osmnáctiletý Martin Stiskala, který stanul v lednu u soudu kvůli úroku na romský manželský pár z Jeseníku.

Stíhaným hrozí až tříleté vězení.

Atmosféra houstne

Atmosféra v Jeseníku houstla od verdiktu prvoinstančního soudu, který rozhodoval v loňském případě útoku na romskou rodinu. Loni v červnu tři mladíci v podnapilém stavu zazvonili u dveří bytu a představili se jako policisté. Když těhotná žena otevřela, udeřili jí dlažební kostkou do oka a jejího manžela pořezali. Soud je potrestal tříletou podmínkou, což zvedlo vlnu odporu nejen mezi romskými organizacemi.

Trest není konečný, neboť státní zástupce se proti němu odvolal. Dva z obžalovaných mladíků se však zřejmě nepoučili, neboť je policie začala vyšetřovat kvůli výše zmiňovanému incidentu. Jeden z nich to psychicky neunesl a pokusil se otrávit. Po ošetření byl propuštěn do domácího léčení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám