Hlavní obsah

Důstojníkovi, co údajně kradl notebooky, hrozí propuštění

Právo, ČTK, David Hluštík, Oldřich Danda
PRAHA

Armáda označuje údajnou krádež dvou notebooků podplukovníkem Petrem Vlkem, který je nyní v pracovní neschopnosti, na zkratkovité jednání v důsledku obtížné situace v iráckém Bagdádu. Exministr obrany Miroslav Kostelka je ale nekompromisní. "Pokud se vojákova vina prokáže, nemá v armádě co dělat," vyjádřil se pro Právo.

Foto: Barbora Burešová

Kaple sv. Bartoloměje po rozsvícení

Článek

Sedmačtyřicetiletý Vlk byl součástí skupiny expertů ministerstva zahraničí. Armáda do skupiny vyslala své dva zástupce. "Všichni byli odvoláni do republiky, když se v Iráku zhoršila bezpečnostní situace. Pan Vlk se tam potom vrátil kancelář uzavřít," řekl Právu exministr Kostelka. Nahlásil, že dva notebooky se ztratily, pak ale byly nalezeny v jeho zavazadlech na letišti.

Celý případ údajné krádeže považuje za nedorozumění. Podle sobotní Mf Dnes nyní navíc zvažuje, že podá žalobu na českou ambasádu v Bagdádu, protože ho prý nedostatečně chránila, když mu neposkytla doprovod na letiště v době, kdy bylo nebezpečné se v Iráku pohybovat.

Takový voják nemá v armádě co dělat

S vysokým důstojníkem by se exministr podle svých slov nepáral. "Nechci předjímat rozhodnutí soudu. Ctím presumpci neviny. Pokud se ale jeho vina prokáže, nemá takový člověk v armádě co dělat," poznamenal Kostelka.

"Myslíme si, že tak jednal v důsledku obtížné situace v Bagdádu," vyjadřuje oficiální názor současného armádního vedení mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek. Podle lidí z Generálního štábu armády ale podobné pochybení na psychické vypětí svádět nelze. "Všichni vojáci nasazení v zahraničí prochází psychodiagnostickým vyšetřením, které prokáže míru jejich psychické odolnosti. Pakliže je nízká, není voják do mise vyslán," uvedla Blanka Majkusová z generálního štábu.

Podplukovník Vlk byl přijat do do služeb české armády v červnu 2003 na dobu dvou let přímo na vykonávání funkce styčného důstojníka v Iráku. Od 1. května 2004 však byla jeho funkce v Bagdádu zrušena a Vlk se vrátil do Česka. Jelikož mu armáda nenašla odpovídající uplatnění a smlouvu nemohla zrušit, byl Vlk zařazen na půl roku do tzv. personální dispozice, kdy sice nepracuje, ale je armádě stále k dispozici a dostává plat.

Obviněný důstojník hned po příjezdu onemocněl a je v domácím léčení. Pokud bude nadále nemocný podle zákona nesmí být propuštěn a jeho služba v armádě skončí až s vypršením smlouvy v červnu příštího roku.

"V případě, že by voják byl pravomocně odsouzen pro úmyslný trestný čin, jde o zákonný důvod k ukončení jeho služebního poměru," připomněl Petr Sýkora z tiskové odboru ministerstva obrany. Obviněného elitního důstojníka policisté vyšetřují na svobodě. Kromě propuštění z armády mu hrozí až tříleté vězení.

Na misích porušilo zákon 13 vojáků

Podle Jana Pejška z informační služby ministerstva obrany evidují 13 případů pochybení vojáků na zahraničních misích. Z tohoto počtu bylo 8 věcí trestních a 5 přestupků. "Nejedná se o nikterak závažnou kriminalitu, za nejhorší lze označit zveřejněný případ krádeže a zpronevěry 2 přenosných počítačů.

Z celkového počtu 13 bylo 5 případů předáno Policii České republiky k trestnímu stíhání," řekl Pejšek. Poslední případ krádeže na zahraniční misi zaznamenala armáda v roce 2002. Český voják v Kuvajtu se přiznal, že kradl v obchodě na americké základně. Měl vzít svetr v hodnotě čtyřiceti dolarů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám