Hlavní obsah

Druhý z šéfů Oleo Chemical: Obžaloba je absurdní, proč bych okrádal sám sebe?

Právo, Radim Vaculík
Praha

Po minulém týdnu, kdy téměř celé tři dny vypovídal první z obžalovaných zakladatelů petrochemické společnosti Oleo Chemical Michal Urbánek, se v pondělí dostal u pražského městského soudu ke slovu druhý šéf firmy - Kamil Jirounek. A stejně jako jeho obchodní partner popřel tvrzení státního zástupce, že by vyvedli z firmy dvacet miliónů korun, které pak údajně směřovaly na účty rovněž obžalovaného lobbisty Ivo Rittiga.

Foto: Petr Horník, Právo

Obžalovaný Kamil Jirounek u soudu

Článek

„Mně pořád uniká smysl z té obžaloby, že bychom si měli tunelovat společnost. Byli jsme tehdy mladá firma, do níž jsme vložili s Urbánkem stovky miliónů korun a další stovky si půjčili. Nevidím tady jediný důvod, že bychom někomu dalšímu z Olea měli odvádět bezdůvodně peníze, my tou společností s Urbánkem žili,“ uvedl Jirounek, který podle svých slov Rittiga zná jen z televizních spotů a nikdy spolu o ničem nejednali.

Podle žalobce Adama Borguly uzavřelo Oleo s firmou Cokeville Assets v srpnu 2008 smlouvu o fiktivním poradenství, která prý měla zastřít skutečnost, že šéfové petrochemické společnosti platili údajně Rittigovi jakési všimné za to, že získali zakázky v pražském dopravním podniku a v Čepru.

Všichni to ale odmítají. „K žádnému takovému a obžalobou podsouvanému účelu ta smlouva nikdy nesloužila... Popírám, že bych vyváděl z Olea peníze pro třetí osobu (Rittiga - pozn. red.), byly mým a Urbánkovým majetkem, takže proč bych to dělal? Je to nelogické,“ tvrdil před soudem Jirounek.

Smyslem, proč tady dnes stojíme, je pokus pánů Vařeky s Kreysou násilně převzít naši společnost.
obžalovaný Jirounek

Neměl prý ani vzhledem ke svým dobrým majetkovým poměrům potřebu něco podobného dělat, společnosti Cokeville Asstes podle jeho slov platili odměny za odvedené poradenství, navíc až v okamžiku, kdy začali mít úspěch a zisk ze svého projektu výroby biopaliv z živočišného tuku, který u soudu označil za „zcela pokrokovou a převratnou myšlenku“ chránící životní prostředí.

„Neviděl bych v tom nic konspirativního, ta smlouva byla normálně plněná a ty výsledky tady byly vidět,“ zvýšil hlas Jirounek.

Popřel i to, že by zpronevěřil jakékoli finance z Olea. „My jsme té společnosti svěřovali peníze, nikoli společnost nám, takže já s Urbánkem jsme se nemohli dopustit zpronevěry. Připadá mi to absurdní a úplně tristní, že tady (u soudu - pozn. red.) kvůli tomu jsme,“ podotkl Jirounek.

Chtěli je prý okrást

Skutečným důvodem, proč prý usedl na lavici obžalovaných, je dlouholetý spor o desítky miliónů korun s šéfy velké koupelnové firmy Ravak Jindřichem Vařekou a Jiřím Kreysou.

„Smyslem, proč tady dnes stojíme, je pokus pánů Vařeky s Kreysou násilně převzít naši společnost,“ poukázal Jirounek na roli oznamovatelů celého případu z firmy Ravak, kteří se investicí v řádech desítek miliónů korun stali akcionáři Olea.

Podle Jirounka se pomocí insolvenčního řízení snažili přetáhnout majetek z Olea do nově založené firmy Ravak Chemical a obžalovaný míní, že se tím dopustili dokonce trestného činu.

Foto: Petr Horník, Právo

Obžalovaní v případu Oleo Chemical zvleva Michal Urbánek, Kamil Jirounek, Radomír Kučera, Peter Kmeť, David Michal a Karolína Babáková

Zhruba po hodině pak Jirounek svou výpověď ukončil a následně odmítl odpovídat na jakékoli dotazy s tím, že se bude už jen vyjadřovat k výpovědím ostatních z celkem deseti obžalovaných.

Na řadu se tak už během pondělního dopoledne dostal třetí z obžalovaných zástupců Olea, někdejší ředitel této firmy i její bývalý člen a v určitou dobu také předseda představenstva Radomír Kučera. Také on popřel, že by cokoli nezákonného udělal.

„Žádné daně jsem nekrátil, nebyl jsem členem žádné organizované skupiny a žádné mně svěřené peníze jsem nezpronevěřil,“ podotkl Kučera, který z obžalovaných zná pouze dvojici Urbánek a Jirounek. Mediálně nejznámější osoba celé kauzy, lobbista Rittig, u soudu opět chyběl, dostaví se až na svou vlastní výpověď, ke které by se měl dostat jako poslední, desátý v pořadí. Lze předpokládat, že by to mohlo být v průběhu úterý či středy. Rittigovi a většině ostatních hrozí až desetileté tresty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám