Hlavní obsah

Dopravní znalec z kauzy lobbisty Janouška půjde k soudu

Praha
Aktualizováno

Státní zástupce obžaloval znalce, který předkládal posudek v kauze dopravní nehody lobbisty Romana Janouška. Za křivou výpověď a nepravdivý znalecký posudek mu hrozí až tříletý trest a zákaz činnosti. Informoval o tom ve čtvrtek mluvčí Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2 Ondřej Šťastný.

Foto: Jiří Hardoš, Právo

Rekonstrukce nehody lobbisty Janouška

Článek

Jméno obviněného státní zastupitelství nezveřejnilo. Posudky pro Janouška zpracovávali dopravní znalec Jiří Doleček a také společnost Dekra Automobil.

"Státní zástupce podal obžalobu na fyzickou osobu obviněnou z toho, že v roce 2013 podala hrubě zkreslený znalecký posudek v trestní věci Romana Janouška," uvedl Šťastný.

Podnět k prověření znalců obhajoby podal soudce pražského městského soudu, který měl Janouškův případ na starost. Obžalobou se nyní bude zabývat Obvodní soud pro Prahu 2.

Janoušek byl odsouzen ke 4,5 roku vězení za to, že úmyslně srazil ženu autem. Trest má nyní přerušen ze zdravotních důvodů.

Foto: Petr Horník, Právo

Roman Janoušek při soudním líčení

Incident se stal v březnu 2012 v pražské Michli, kde opilý Janoušek nejprve naboural do jiného vozu a ujel. Když s ním řidička poté chtěla situaci řešit, rozjel se proti ní a porazil ji. Žena strávila přes měsíc v nemocnici. Janoušek se hájil tím, že ženu neviděl a zřejmě ji jen zachytil zpětným zrcátkem, tuto verzi potvrdil právě i znalec Doleček.

Vyvrátily ji však odposlechy z lobbistova telefonu i revizní znalecký posudek. Jeho autoři zkritizovali i teorii Dekry, podle níž se žena sama zachytila zpětného zrcátka a nechala se následně Janouškovým vozem vléci. Výpočty podle nich nebyly korektní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám