Hlavní obsah

Dívka si znásilnění otcem a dědečkem vymyslela

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velký balvan musel spadnout ze srdce Martina Westfála (32) z Jičínska, když v pondělí v jednací síni Krajského soudu v Hradci Králové uslyšel osvobozující rozsudek. Byl souzen za to, že jej jeho nezletilá dcera obvinila ze znásilnění a soulože mezi příbuznými.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Martin Westfál před soudní síní se svou manželkou.

Článek

Obžalobě z trestného činu pohlavního zneužívání čelil i jeho otec Karel Westfál (55), který se pondělního líčení ze zdravotních důvodů omluvil. Také jeho soudci zprostili viny.

Letos v březnu přitom stejný senát oba muže potrestal. Mladšího sedmi lety vězení, staršího dvěma roky s tříletým podmíněným odkladem. Oba se odvolali, dívka, které bude v listopadu 15 let, mezi tím výpověď změnila a Vrchní soud v Praze rozsudek zrušil. Kauza se tak vrátila zpět do Hradce k novému projednání.

Při pondělním výslechu děvče, které nyní žije v diagnostickém ústavu, potvrdilo, že si obvinění otce i dědečka vymyslelo. Podrobnosti o sexuálních praktikách dívka získala údajně z literatury či z internetu a důvodem nařčení byl její pocit, že rodiče jí nevěnují takovou přízeň, jako jejímu bratrovi.

Znalci u dívky zjistili disharmonický vývoj osobnosti. Psycholog Oldřich Kaloč sice připustil, že blíže k realitě má původní dívčina výpověď. „S jistotou to ale tvrdit nelze,“ odpověděl znalec na dotaz Westfálova advokáta Jiřího Slezáka.

Jediný důkaz padl

Vytratil se tak jediný důkaz, který žaloba měla, a to svědectví domněle poškozeného dítěte. Soudcům tak nezbylo, než požít nezpochybnitelnou zásadu trestního práva In dubio pro reo. Ta v podstatě říká, že pokud nemá soud k dispozici alespoň uzavřený kruh nepřímých důkazů, existují pochybnosti o vině a v takovém případě má být rozhodováno ve prospěch obžalovaného.

„Vina nebyla prokázána a i když si soud myslí, že podezření je oprávněné, ocitl se v důkazní nouzi. Poškozená za celou dobu poskytla pět výpovědí, které nejsou totožné. Jiné důkazy nejsou a nezbývá tedy, než obžalované zprostit viny,“ uvedla předsedkyně senátu Anna Bímová.

„Dcera zničila nervy celé rodině. Míval jsem jako dítě také problémy s rodiči, ale nikdy by mě nenapadlo o nich říci něco, co není pravda. Nevím, jestli jí budu moci někdy odpustit. Po čase jistě budu schopen přijmout ji zpět do rodiny, ale slovo odpuštění bych se zdráhal použít,“ řekl po vynesení rozsudku Martin Westfál.

Státní zástupce Milan Šimek si nechal sice lhůtu k vyjádření, ale jak naznačil ve své závěrečné řeči, za této situace se pravděpodobně vzdá práva na odvolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám