Hlavní obsah

Dítě má trvalé následky. Postup lékařů v Pardubické nemocnici prověří policie

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice
Aktualizováno

Kriminalisté se začnou zabývat případem možného zanedbání péče v Pardubické nemocnici. Děvče narozené v červnu zřejmě nedostalo včas antibiotika a ponese si trvalé následky. Policisté zjišťují všechny okolnosti případu, protože rodina dítěte se na ně sama neobrátila.

Foto: Rostislav Kalousek, ČTK

Nemocnice Pardubického kraje

Článek

„Trestní oznámení od rodiny jsme zatím nedostali, ale vzhledem k dotazům médií jsme se začali případem zabývat,“ řekla Právu mluvčí pardubické policie Eva Maturová.

Pardubická nemocnice řeší další pochybení u dítěte. Děvče bude mít trvalé následky

Domácí

Nemocnice v tomto případě přiznala své pochybení a ihned vydala k prošetření zdravotnickou dokumentaci. V případu Adama Vyčítala, který měl komplikace po operaci mandlí a byl operován v téže nemocnici, ji k tomu donutil soud až po dvou letech. „Po prověřování postupů poskytnuté léčebné péče nemocnice zjistila nesoulad mezi doporučeným a realizovaným léčebným postupem plně kvalifikovaných lékařů,“ píše vedení nemocnice v oficiálním stanovisku k případu.

Nemocnice údajně neprovedla včas u novorozence odběr krve a všechny potřebné testy. Kvůli tomu se u dítěte rozvinulo zánětlivé postižení centrálního nervového systému a krvácení do mozku. Jsou vážné obavy, že vývoj dítěte se zastavil.

Kauza Adama v kómatu: Lékařka a sestry jednaly proti zdravému rozumu, tvrdí znalci

Krimi

Vedení Pardubického kraje, který je zřizovatelem společnosti Nemocnice Pardubického kraje, se případem zabývá už od pondělí. „Představenstvo společnosti Nemocnice Pardubického kraje v pondělí uložilo oblastní ředitelce pro zdravotní služby Pardubické a Chrudimské nemocnice Štěpánce Fraňkové, aby zpracovala návrhy řešení, která s případem přímo souvisejí,“ potvrdil radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr (ODS). Připustil, že bez personálních změn na dětském oddělení se sotva najde uspokojivé řešení.

Nelze vyloučit ani změny v nejvyšším managementu nemocnice. „Opatření musí být jednoznačná a účinná. Jsme jediným poskytovatelem akutní zdravotní péče ve veřejných rukou, a proto vnímáme naši zodpovědnost,“ řekl Právu hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Pardubická nemocnice už čelí obvinění kvůli pooperačním komplikacím tehdy osmiletého Adama Vyčítala v roce 2017, který následně zůstal v takzvaném bdělém kómatu. Obviněny z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti jsou i lékařka a dvě zdravotní sestry. Rodina požaduje po nemocnici 22 milionů korun, zdravotnické zařízení jí nabídlo šest milionů korun jako zálohu, což akceptovala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám