Hlavní obsah

Dětinské a bezohledné, řekli soudci o chování řidiče, který hodil kuličku do okna jedoucího auta

Brno
Aktualizováno

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání Miroslava Štíbra, který podle obžaloby v létě 2018 ve středních Čechách agresivně najížděl na auto a rozbil mu okno kuličkou z tvrdého materiálu. Rozbité sklo pořezalo ženu a dítě. Soudci uvedli, že jeho chování bylo dětinské a bezohledné. Muž si odsedí šest let ve vězení.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaný Miroslav Štíbr u souduVideo: Novinky

 
Článek

"Manévr, při němž pachatel uprostřed rušného a hustého provozu, při vcelku vysoké rychlosti, z otevřeného okna vhodí do okna nic netušícího vedle jedoucího automobilu jakýkoli předmět, není možno označit jinak než jako nebezpečný," stojí v rozhodnutí.

Muž byl souzen pro pokus o těžké ublížení na zdraví, od soudů nižší instance dostal i sedmiletý zákaz řízení.

Štíbr najížděl před dvěma lety poblíž Prahy v hustém provozu na silnici na volkswagen, ve kterém jela rodina se dvěma malými syny. Vynucoval si tím uvolnění levého jízdního pruhu, i když oba pruhy byly plné. Když Štíbrovi řidič volkswagenu neuhnul, ten ho zhruba v devadesátikilometrové rychlosti zprava podjel, a zřejmě aby se pomstil za neuvolnění levého pruhu, hodil do  okna volkswagenu na straně spolujezdce skleněnou kuličku. Rozbil přitom okno a sklo pořezalo ženu na sedadle spolujezdce i jejího šestiletého syna, který seděl za ní.

Agresivní řidič, který kuličkou rozbil okno auta s rodinou, si definitivně odsedí 6 let

Krimi

Žena si poznamenala číslo, které má Štíbr na autě, a zavolala mu. Podle ní se nejprve bránil, že o ničem neví, že to musel být asi nějaký jeho zaměstnanec. Poté prý přišel s teorií, že šlo asi o odražený kamínek. Když zjistil, že poškození mají v ruce skleněnou kuličku, tak jim údajně řekl, že kuličku dostal od syna a že se s ní v autě uklidňuje.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miroslav Štíbr odsouzený za pokus o těžké ublížení na zdraví

Žena také vypověděla, že jí měl Štíbr nabídnout 10 až 20 tisíc korun, když svou výpověď stáhne.

Štíbr od počátku jakoukoli vinu odmítal, v přípravném řízení i u hlavního líčení odmítl vypovídat. „Od začátku jsem řekl, že jsem vozidlo neřídil, že jsem byl úplně jinde,“ prohlásil loni na závěr hlavního líčení. NS ale jeho námitky nevyslyšel.

Za agresivní jízdu a rozbití bočního okna auta s rodinou dostal šest let

Krimi

"Bagatelizace možných následků s odkazem na to, že k žádné dopravní kolizi ve skutečnosti nedošlo, řidič žádný šok neutrpěl, neboť bezpečně zastavil a že zranění poškozených byla zcela zanedbatelná, je ukázkou naprosté absence sebereflexe obviněného, kdy v důsledku jeho dětinského a bezohledného chování došlo k situaci, která mohla mít nedozírné následky a při níž byly zraněny dvě osoby, včetně nezletilého dítěte," rozhodla nejvyšší instance.

Štíbr už byl v minulosti potrestán za hození kamene proti jedoucímu policejnímu autu. Před pěti lety pak napadl pěstmi řidiče dodávky, jehož jízda mu nevyhovovala. Na místo spolujezdce pak navíc ještě nalil asi dva litry nafty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám