Hlavní obsah

Děti si dělají legraci z tísňových linek, poučit je má nová kampaň

Novinky, Ondřej Kořínek

Dívka cestou ze školy zvedne telefon, vytočí 158 a ohlásí, že ve škole je bomba. Složky Integrovaného záchranného systému (IZS) vyrazí k zásahu a evakuaci školy. Mezitím na jiném místě srazí její spolužačku auto a umírá. Takto startuje kampaň pražské policie - Hraj si, ale nezahrávej, která má upozornit na zneužívání tísňových linek.

Hraj si, ale nezahrávej!Video: Policie ČR

 
Článek

Policie tuto novu kampaň doplní celkem třemi asi minutovými videoklipy, které postupně zveřejní na webových stránkách policie, hasičů a záchranářů. Účast již přislíbila také stovka základních a středních škol.

„V prvním zveřejněném spotu je zobrazena situace, kdy dvě kamarádky odcházejí ze školy a v parku se spolu loučí. Následně jedna prochází kolem telefonní budky, kdy ji napadne zavolat na linku 158 a udělá si legraci - nahlásí ve škole bombu. Na místo vyjíždějí policisté, hasiči a záchranáři. Druhá z dívek jde domů a na přechodu pro chodce ji srazí vozidlo,“ představila první klip mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.

Policisté na své tísňové lince 112 nebo 158 denně zaznamenají přibližně deset telefonátů zneužívající, jak linku, tak čas operátorů a dalších příslušníků IZS. Volání se dopouštějí nejen notoričtí oznamovatelé, opilci, ale také malé děti. Ty se do telefonu někdy pouze smějí nebo říkají nesmysly, v jiných případech nahlásí bombu ve své škole, aby nemusely psát písemku.

"Za záchrannou službu mohu říci, že my máme naštěstí pouze několik takových telefonátů ročně a nijak je neevidujeme. Když volající volá na linku 112, tak se k nám ani takový telefonát nedostane," sdělila Novinkám mluvčí záchranářů Jiřina Ernestová.

Muž volal a dluží 700 tisíc

„Velmi často se stává, že se děti či dospělí nudí a přímo do ulice, kde bydlí, zavolají záchranáře k nějaké věci, která se tam vůbec nestala. Tímto způsobem naplňují své volné chvíle. Toto jsme chtěli znázornit také v prvním videoklipu, kde jsou záchranáři zaměstnání falešným poplachem, místo toho, aby zasahovali u nehody. Mnohdy si také nikdo z nich neuvědomuje, že v případě zneužití tísňové linky za šíření poplašné zprávy hrozí trest odnětí svobody v délce dvou let,“ uvedla mluvčí pražské policie.

Lidé, kteří zvolí takovou zábavu, mnohdy ani netuší, že složky IZS po nich mohou požadovat náhradu nákladů. Při posledním případu zavolal 44letý muž na tísňovou linku a nahlásil uložení bomby v budově zdravotnického zařízení IKEM. Složky IZS po něm nyní vymáhají 700 tisíc korun.

Kromě vymáhání nákladů hrozí oznamovatelům také pokuta od Českého telekomunikačního úřadu, která může dosáhnout až 100 tisíc korun.

Policisté od začátku roku evidují 16 trestných činů v souvislosti se zneužitím tísňové linky a pouze v jednom případě se zatím nepodařilo vypátrat pachatele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám