Hlavní obsah

Desítkami bodných ran zavraždil seniora, zemřel ve vězení

Právo, Jiří Šolc, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen dva roky ze svého výjimečného trestu si odseděl Tomáš Dunka, který před dvěma lety v Plzni více než sedmdesáti bodnými ranami nožem usmrtil seniora. Podle informací Práva zemřel nedávno ve věznici Valdice. Právu to na dotaz potvrdil předseda senátu Jan Hostaš, který ho v lednu 2018 u Krajského soudu v Plzni poslal na 22 let za mříže.

Foto: Novinky

Odsouzený Tomáš Dunka

Článek

Jak devětadvacetiletý Dunka zemřel, nechtěla mluvčí Generálního ředitelství Vězeňské služby ČR Petra Kučerová komentovat. „Ke konkrétnímu osobám se nemůžeme vyjadřovat,“ sdělila.

Dunka se u Krajského soudu v Plzni hájil tím, že je schizofrenik, to ale vyloučili znalci. Muž se proti rozsudku na místě odvolal k Vrchnímu soudu v Praze, ten jeho odvolání zamítl jako nedůvodné.

Babička mu dala čaj a sušenky, pak ji uškrtil. Soud potvrdil mladíkovi 17 let vězení

Krimi

K vraždě došlo v říjnu 2018 v Plzni. Dunka potkal v Těšínské ulici jednasedmdesátiletého muže, kterého ubodal, protože mu tak údajně radily hlasy v jeho hlavě.

Tělo seniora následně odtáhl o kus dál, zahrabal listím a hodil na něj svou mikinu. Ještě před tímto činem stihl Dunka napadnout čtyřiapadesátiletou ženu, která byla na procházce se psem. Tu řízl nožem do zadní strany stehna a utekl.

Policisté muže zatkli den poté na Rokycansku, kde na sebe upozornil rozbitím okna v zemědělské budově. Před policisty se schovával s golfovou holí v ruce, kterou pak napadl policistku, která jej chtěla zpacifikovat.

Za ubodání šéfa kvůli vyhazovu uložil soud muži 16 let vězení

Krimi

Podle soudce krajského soudu nebylo o Dunkově vině pochyb. „Bylo ale nutné zjistit, zda byl v době páchání činu příčetný, zda trpí duševní nemocí, či nikoliv. Znalkyně se shodly, že žádnou duševní poruchu nemá. Trpí toxickou psychózou, a to z důvodu dlouhodobého užívání návykových látek. „V době páchání činu byl příčetný, mohl své jednání ovládat,“ odůvodnil výjimečný trest soudce.

„Čin provedl zvlášť surovým způsobem. Bodnořezné rány byly většinou do hlavy, musely být tedy vedeny značně obrovskou silou. Poškozený umíral delší dobu, což bylo velice trýznivé,“ dodal soudce.

Za vražedné bodnutí kamaráda si mladík odsedí 14 let, pak půjde do detence

Krimi

Muži původně za vraždu hrozilo 18 let, ale státní zástupce požadoval zpřísnění kvalifikace případu, protože byl čin proveden zvlášť surovým způsobem, kde se sazba zvyšuje až na 20 let. Soud státnímu zástupci vyhověl, muže poslal do vězení na 22 let a nařídil ochranné psychiatrické léčení ústavní formou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám