Hlavní obsah

Děsil město nakaženou prodavačkou, trest nedostal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Omdlela za kasou. Měla pozitivní test na koronavirus. Zákazníkům, kterým při markování sahala na zboží, končí sranda. Lživá zpráva, kterou napsal loni v březnu na sociální sítě Miroslav Konopík z Horšovského Týna o prodavačce z místního supermarketu, vyvolala tehdy ve městě zděšení a paniku.

Děsil město nakaženou prodavačkou, soud ho nepotrestal Video: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Podle pátečního rozsudku domažlického okresního soudu se tím Konopík dopustil zločinu šíření poplašné zprávy, za který mu hrozilo až osm let za mřížemi. Soud mu ale žádný trest neuložil. Schválil totiž dohodu o vině a trestu, kterou v průběhu hlavního líčení uzavřel se státní zástupkyní a která mu zaručovala, že pokud se dozná, nedostane už nic navíc k již dříve uloženým dvěma rokům odnětí svobody za distribuci pervitinu.

Oba trestné činy totiž spáchal Konopík souběžně, ale soud případy projednával odděleně, přičemž drogový delikt rozhodl dříve. Nyní připadal v úvahu souhrnný trest, který je vždy přísnější.

Tvrdá opatření potrvají dál. Lidé ale budou smět o Velikonocích na mši

Domácí

„Informace od obžalovaného, které sdílely stovky lidí, se nezakládaly na pravdě. Způsobil tím vážné znepokojení obyvatel v Horšovském Týně,“ uvedl předseda senátu Milan Anderle.

Upozornil také na to, že obžalovaný čin spáchal v době nouzového stavu vyhlášeného v souvislosti s nastupující pandemií koronaviru.

Trest za oba činy

„Uzavřená dohoda o vině a trestu odpovídá právním předpisům a není zjevně nepřiměřená trestnému činu, kterého se obžalovaný dopustil. S ohledem na předchozí rozsudek v jeho jiné trestní věci je upuštění od souhrnného trestu odpovídající,“ dodal soudce.

Podle státní zástupkyně je uložený trest za drogový přečin dostatečně přísný za oba trestné činy.

„Kdyby obžalovaný zapíral, jen těžko bychom mu to prokazovali,“ dodala.

Konopík se u soudu k šíření lži o nakažené prodavačce přiznal. „Je to všechno pravda,“ řekl. Co ho k tomu vedlo, už ale neosvětlil.

Koronavirus vyřadil většinu zaměstnanců plzeňského depa pošty

Ekonomika

Místní lidé v reakci na jeho zprávu začali tehdy doslova bombardovat radnici. Starosta města Josef Holeček (Pro město Horšovský Týn) po ověření informace na krajské hygienické stanici musel veřejnost uklidňovat, že jde o lež.

„V té době jsme ve městě neměli žádný pozitivní případ covidu. Pak se v éteru objevila tahle fáma, která mezi lidmi vyvolala doslova hysterii. Je to o to horší, že jsme malé město. Já bych byl v těchto případech pro přísný postih podobných vtipálků,“ dodal Holeček.

Podle ředitele krajské hygienické stanice Michala Bartoše je takové chování absolutně nepřijatelné. „Už tak vážnou situaci dále vyhrocovat o lživé informace a lidi tím ještě více děsit je neomluvitelné. Policie by měla šiřitele nepravdivých informací trestně stíhat a soud by měl být při ukládání trestů nekompromisní,“ dodal Bartoš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám