Hlavní obsah

Dcera obvinila matku z týrání - musela uklízet, učit se a přečíst knížku

Právo, Petr Kozelka
Brno

O tom, že výchova dítěte v pubertě může být mnohdy velmi dramatická, by mohli obšírně vyprávět mnozí rodiče. Jen málokdy se ale vztahy vyhrotí tak, že je musí řešit policie a následně i justice. Jenže přesně to se stalo mezi sedmačtyřicetiletou ženou a její sedmnáctiletou dcerou z Brna.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

První problémy začaly před dvěma lety a vše vyvrcholilo matčiným trestním stíháním pro týrání - mimo jiné za to, že dceru nutila k úklidu, učení a čtení knih.

Podle vyšetřovatelů začal velmi neobvyklý případ týrání v do té doby spořádané rodině údajně nepřiměřenými nároky matky na chování její dcery, kterou měla nutit do učení a domácích prací, které mladá dívka podle své výpovědi nebyla schopná zvládnout.

Nezletilá si například stěžovala také na to, že musela po příchodu domů utřít prach. K tomu se mělo přidat obviňování z požívání alkoholu a drog, krádeží peněz a výčitek ze lží. Podle výpovědi dnes již sedmnáctileté dcery mělo dojít nakonec i k fyzickému napadení, kdy ji matka měla sešlehat vodítkem na psa. Policisté, které matka přivolala, protože dcera odmítla přijít do deseti večer domů, ale žádná zranění na nohách dívky v minisukni neviděli.

Matka táhla dceru za vlasy, ta ji pokousala

Všechno vyvrcholilo loni v polovině června, kdy chtěla dcera odejít z bytu a matka jí v tom měla bránit. Došlo mezi nimi k potyčce, při které matka odtáhla dceru za vlasy poté, co ji dcera kousla do ruky. Dívka následně utekla k příbuzné, která požádala o to, aby byla umístěna do její péče.

„Matka mě omezeně pouští za kamarády a kamarádkami, bojí se, abych neotěhotněla, a tak mě zavedla na gynekologii a nechala mi napsat antikoncepci. Nedala mi peníze na film do kina, kam jsem chtěla jít se spolužáky. Dostala jsem za úkol přečíst 500 stránkovou knihu a denně mě zkoušela jen proto, že jsem chtěla o víkendu s kamarády na chvíli ven,“ vypověděla dcera na sociálce podle záznamu, který má Právo k dispozici.

Postěžovala si také, že ve svých 15-16 letech musela být doma nejpozději do šesti hodin, jen když měla kroužek hip hopu, měla vycházku prodlouženou do osmi hodin večer.

Dcera nyní žije u babičky

Samotná matka, která už je více než rok bez své dcery a možnosti nějak ovlivňovat její vývoj, už je na konci svých sil. „Odcházela ode mě třeba na víkendy k babičce, mojí matce. Nevěděla jsem, proč to tam má tak ráda, až jsem zjistila, že jí nechává přes víkend volnost, může chodit v noci ven a tak. Teď je znovu u ní rozhodnutím státu, a i když mi všichni tvrdí, jak je vzorná, chodí domu brzy a nestýká se s žádnou partou, tak jsem ji já i moji známí mnohokrát viděli i pozdě večer s partou špatné pověsti, kterak s lahvemi alkoholu někde posedávají, kouří a podobně. Na Facebooku má fotky z různých večírků, kde je vidět alkohol, píše si tam, jak je jí zle po různých pařbách a podobně. A já s tím nemůžu nic dělat,“ stýská si žena.

Přitom dcera při výslechu na policii přiznala opakované pití alkoholu a to, že babička během těchto večírků, které se pořádají v jejím bytě, spává u sousedky.

„Moje matka a její babička je alkoholička, takže jí to nevadí. Ale to, co dělá a jak žije, nikoho nezajímá, sociálku ani mé příbuzné, ke kterým ode mě utekla. Jsem bezmocná a můžu se jen dívat, jak se ničí. Sociálka se bojí, jak se řekne týrání, hned vidí týraného malého Dominika. Ale tohle je sedmnáctiletá holka, která je větší než já. Ano je problémová, hysterická, ale právě proto potřebuje pomoc odborníka a ne aby se poflakovala s partou. Nejhorší na tom celém je, že musím bojovat proti vlastnímu děcku. Bojím se jí zavolat, vidět ji. Stát ji tímto přístupem akorát zničí,“ řekla Právu matka.

Je dívka týraná?

I vyšetřovatelé uznali, že péče matky byla vzorná, co se týče péče o potřeby dcery. „Pochybnosti o výchově matky vznikají výhradně na psychické a citové úrovni. U matky měla vhodné podmínky z hlediska intelektuálního rozvoje a materiálního zabezpečení, nebyla však dostatečně saturována citově. Neměla ve své matce ani žádoucí identifikační vzor při tak citlivém období, jako je dospívání,“ stojí v usnesení o zahájení trestního stíhání.

Policisté se ani nedokázali shodnout, zda dcera vykazuje známky týraného dítěte. Na jedné straně usnesení totiž tvrdí, že nelze říct tak ani onak, jen o pár řádků dál už se ale se syndromem týraného dítěte operuje. Do celého zapeklitého a nebezpečného případu tak bude muset vnést světlo až soud.

Reklama

Výběr článků

Načítám