Hlavní obsah

Další policejní milionář skončil za mřížemi

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Za mřížemi skončil další muž v uniformě z referátu cizinecké policie v Karlových Varech. Po dvaatřicetiletém policejním inspektorovi Radku Kocábovi, který je už několik týdnů ve vyšetřovací vazbě pro podezření z nezákonných praktik při vyřizování agendy pobytu cizinců, zatkli v úterý detektivové z Inspekce ministra vnitra jeho o pět let mladšího kolegu Pavla Kábrta.

Foto: Jaroslav Appeltauer pro FISAF.cz - www.apikfoto.cz

Praha hostí finále soutěže Česko se hýbe ve školách

Článek

Ten je podezřelý z korupce. Obvinění mu ve středu sdělil státní zástupce. "Obvinil jsem ho z trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele a přijímaní úplatku," uvedl na dotaz Práva plzeňský státní zástupce Libor Řeřicha.

Do podrobností se ale pouštět nechtěl. "Mohlo by to narušit další průběh vyšetřování," vysvětlil žalobce. Pouze potvrdil, že podal podnět k návrhu na vzetí stíhaného policisty do vazby.

Kábrt obvinění převzal osobně ve středu po poledni. Z budovy státního zastupitelství odcházel s pouty na rukou v doprovodu svých uniformovaných kolegů, kteří ho odvezli do cely předběžného zadržení. Z výrazu jeho tváře byla patrná nejistota. Zda skončí ve vazbě stejně jako Kocáb, rozhodne soud zřejmě ve čtvrtek.

O původu peněz mlčí

Kocáb s Kábrtem patří zřejmě mezi nejbohatší řadové policisty v zemi. Disponují mnohamiliónovým majetkem, ke kterému přišli během čtyřleté služby právě na karlovarském pracovišti cizinecké policie.

Při domovní prohlídce u Kocába našli vyšetřovatelé přes čtyři milióny korun v hotovosti a další peněžní doklady o tom, že přibližně stejnou částku investoval do nákupu a rekonstrukce nemovitosti v Andělské Hoře a opatřil si drahý automobil. O původu peněz odmítl vypovídat.

Kábrt zase koupil ve městě činžovní dům, jehož cena se odhaduje na šest miliónů korun. Podle výpisu z katastru nemovitostí Kábrt vlastní společně se svojí 29letou vietnamskou přítelkyní Luong Thi Thuy nově zrekonstruovaný dvoupatrový dům s podkrovím o výměře 450 a 480 m2. V přízemí jsou obchody a v prvním patře služby. Kábrt vlastní černou limuzínu švédské značky Saab. Už dříve odmítl zveřejnit, kde vzal na nákup nemovitosti peníze.

"To je moje soukromá věc. Do toho nikomu nic není. Nedělám nic nezákonného," řekl na dotaz Práva, které jako první upozornilo na mnohamiliónové majetky obou policistů.

Zatímco u Kocába se snaží vyšetřovatelé prokázat, že zajištěné peníze a další jeho majetek pochází z úplatků, Kábrtovi za korupci přímo sdělili obvinění. "Nemohu to zatím komentovat," uvedl vyšetřující žalobce.

Kocába s Kábrtem označil Právu svědek

Právě Kocába s Kábrtem a ještě další dva jejich kolegy z karlovarského referátu cizinecké policie označil za zkorumpované muž, který redakci Práva kontaktoval po zveřejnění majetkových poměrů obou zatčených policistů.

Na utajené schůzce věrohodným způsobem popsal zločinecké praktiky, které čtveřice policistů zavedla vůči cizincům a hovořil také o konkrétních částkách, kterou strážci zákona brali za vydávání trvalých a dlouhodobých pobytů nebo za jejich prodlužování.

"Jsou tam čtyři policisté, kteří jsou napojení na několik prostředníků. Ti jim nosí k vyřízení žádosti od jednotlivých cizinců. Policisté vždy dají vědět, v jakou hodinu sedí u přepážky a nabírají žádosti o prodloužení pobytu nebo vystavení dlouhodobého či trvalého pobytu. Ve sjednaný čas tam přijde prostředník a přinese například padesát žádostí s podepsanou plnou mocí od jednotlivých žadatelů. Ti ale musí prostředníkovi předem zaplatit. Za prodloužení pobytu 15 tisíc korun, za kladné vyřízení dlouhodobého pobytu čtyřnásobek. Dvě třetiny z toho si bere provizi prostředník a zbytek jde do kapsy policistovi," vysvětlil tehdy svědek na základě vlastní zkušenosti.

Kontroly na všech referátech

Zatčení Kocába odstartovalo celorepublikovou kontrolu na referátech cizinecké policie. Už nyní je z dílčích výsledků šetření patrné, že na některých pracovištích jsou policisté, kteří výrazně vyčnívají nad svými kolegy počtem zpracovaných případů v agendě pobytu cizinců, a žijí si nad poměry. Právě Kocáb s Kábrtem na sebe upozornili tím, že mnohonásobně převyšovali průměr ve vyřizování trvalých a dlouhodobých pobytů.

Kocáb je už od minulého týdne civilistou, když jej nadřízený propustil ze služebního poměru. Zřejmě to samé čeká i Kábrta.

"Připravuji personální opaření," řekl ve středu ředitel Západočeské pohraniční a cizinecké policie Helmut Immig.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám