Hlavní obsah

Další dítě se málem uškrtilo na atrakci v lanovém centru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žďár nad Sázavou
Aktualizováno

Další případ vážného zranění v lanovém centru řešila v pondělí policie na Žďársku. Desetiletá dívka se tam málem uškrtila na bezpečnostním úvazku. Vrtulník ji převezl se středně těžkým zraněním do nemocnice.

Foto: Profimedia.cz

Lanové centrum. Ilustrační foto

Článek

O případu redakci Novinek informoval otec dívky, který si nepřál být jmenován. Podle něj byla jeho dcera v lanovém centru v Domaníně na táborovém výletě. „Na jedné překážce pravděpodobně uklouzla a v podstatě se oběsila na bezpečnostním úvazku,“ uvedl otec zraněné dívky.

„Spadla na pohyblivé překážce, kde jsou zavěšeny pneumatiky. Když lezla, tak spadla a hlava se jí zachytila mezi jisticími smyčkami. Spadla tak nešťastně, že se začala škrtit. Instruktoři byli hned u toho a pomohli jí,“ řekl Novinkám jednatel lanového centra Domanín Pavel Svoboda s tím, že jeden z instruktorů má také zdravotnické vzdělání.

Zásah u případu potvrdila záchranná služba. „U případu zasahovala jak pozemní, tak letecká posádka. Nezletilá osoba byla při příjezdu záchranářů při vědomí a následně byla se středně těžkým zranění přepravena letecky do nemocnice v Brně,“ doplnila ředitelka záchranářů na Vysočině Vladislava Filová.

Policie zavinění nezjistila

Do lanového centra následně zamířila také policie, aby zjistila, jak se událost stala. „Oznámení o události, ke které došlo v jednom z rekreačních středisek nedaleko Bystřice nad Pernštejnem, jsme přijali kolem čtvrté hodiny odpoledne. Přivolaní policisté na místě provedli šetření, přičemž nezjistili zavinění jiné osoby,“ vysvětlila mluvčí policie Stanislava Miláčková.

Podle Svobody byl doprovod dětí proškolen a podepsal příslušné formuláře. Instruktoři byli dětem rovněž k dispozici. „Byla to nešťastná událost, protože špatně spadla. Nebyla to chyba lanového parku ani vybavení,“ konstatoval Svoboda.

Jsou atrakce bezpečné?

Otec dívky vyjádřil obavu, zda jsou tato centra pro děti bezpečná, a to mimo jiné s odkazem na událost z minulého týdne, kdy se podobný případ odehrál na šumavské Modravě. [celá zpráva]

„Osobně nejsem zastánce těchto aktivit, ale s ohledem na skutečnost, že jsou tato zábavní centra hojně využívána školami, kroužky, tábory atd., měla by tato reportáž působit jako zamyšlení, zda jsou tyto atrakce opravdu vhodné a hlavně bezpečné pro děti,“ upozornil otec.

Ke kontrolám lanových center je kompetentní Česká obchodní inspekce, která provádí namátkové kontroly. Provozovatelé musí splňovat nejen technické normy, ale také zákony a nařízení Evropského parlamentu a Rady.

Reklama

Výběr článků

Načítám