Hlavní obsah

Dalík v porsche havaroval na dálnici

Lobbista Marek Dalík v pátek ráno havaroval na 35. kilometru dálnice D5, s vozidlem porsche dostal v dešti smyk a narazil do svodidel. Informoval o tom deník Blesk. Podle mluvčího středočeských policistů Jakuba Vinčálka jel řidič na mokré vozovce příliš rychle.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Marek Dalík na snímku z roku 2006

Článek

"Řidič porsche nepřizpůsobil jízdu stavu vozovky ani povětrnostním podmínkám," řekl deníku Vinčálek a dodal, že kromě stotisícové škody na autě byla pošramocena i svodidla. Osmatřicetiletý lobbista dostal na místě blokovou pokutu dva tisíce korun.

Blízký spolupracovník bývalého premiéra Mirka Topolánka Dalík čelí obvinění v kauze nákupu obrněných transportérů Pandur pro českou armádu. Podle policistů se pokusil o podvod, když v roce 2007 žádal o zhruba půlmiliardový úplatek při vyjednávání o nákupu obrněných transportérů s rakouskou zbrojařskou firmou Steyr. Žádné peníze však nezískal, podle policie tak slíbil pomoc při sjednání zakázky, aniž mohl cokoli reálně ovlivnit. Za to mu hrozí až desetileté vězení.

O nákupu 107 transportérů za 14,4 miliardy korun rozhodl Topolánkův kabinet na jaře 2009, smlouva byla s rakouskou firmou Steyr podepsána krátce poté. O více než rok později se o pořízení pandurů začal zajímat také česko-rakouský policejní tým. V květnu 2011 pak média zveřejnila výpověď rakouského manažera Stephana Szücse, který byl v Rakousku veden jako utajený svědek. Údajně dosvědčil, že si Dalík řekl o obří úplatek. Lobbista to tehdy označil za úplný nesmysl.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Dalíka čekal v jeho domě Topolánek

Obvodní soud pro Prahu 4 pustil ve středu lobbistu Marka Dalíka na svobodu. Ten odjel do svého bytu ve vile v Praze 6, kde na něj čekal jeho přítel a bývalý...

Výběr článků

Načítám