Hlavní obsah

Dahlgren si na poslední oběť počíhal, lákal ji na sport

– Brno/Alexandria

Kevin Dahlgren podle vyšetřování české policie zabil čtyři osoby v Brně-Ivanovicích během několika hodin, dvě zřejmě už v osm ráno, poslední tehdy, když se vrátila po půl jedné ze školy. Uvedla to Česká televize, které se podařilo od americké prokuratury získat českou žádost o Dahlgrenovo zadržení, jež podrobně popisuje události v osudný den.

Foto: Novinky.cz s použitím Facebook a Právo

Článek

Další posun v případu má přinést úterní soud v USA, který bude zřejmě rozhodovat o možnosti propustit stíhaného muže na kauci.

Podle třicetistránkového spisu se mladík choval podezřele už před vraždou. "Dahlgren se podivně choval už po příletu do Česka při svých procházkách v blízkém lese. Noc před vraždou obcházel kolem domu (...) s nožem v ruce," stojí ve spisu.

V kritický den volala podle spisu matka v 6:40 do školy, kde pracovala, že nepřijde, protože ji bolí hlava. O osmdesát minut později byli dva členové rodiny po smrti. Na jejich rukou byly hodinky, které se zastavily na osmé hodině.

Dahlgren ale z domu zatím neodešel a počkal si, až se domů vrátí nejmladší oběť, která byla ve škole. S mladíkem si Dahlgren vyměnil několik SMS, že spolu půjdou běhat.

Podle záznamu bezpečnostních kamer přišla do domu před devátou listonoška, od které rozrušený Dahlgren převzal poštu. Zvonila dvakrát. "Byla jsem tam, ale jen jsem mu dala poštu a šla jsem, nic víc vám nebudu říkat," řekla televizi.

V jedenáct do domu dorazila uklízečka, která docházela pravidelně každou středu. S Dahlgrenem se srazila v předsíni, mladík ji poslal pryč.

Soused slyšel výkřik

Poslední oběť, mladík, s nímž si Dahlgren plánoval běhání, přišla domů kolem půl jedné. Soused uvedl, že z domu byl slyšet mezi půl jednou a jednou hodinou hlasitý výkřik, sdělil podle ČT kriminalista Antonín Hrdlička.

„Žádost pochopitelně obsahovala konkrétní důvody, a z těch také zpravodaj v USA vycházel. My je však rozhodně komentovat nebudeme. A to ani tiskový mluvčí, ani šéf vyšetřovatelů Antonín Hrdlička. Kompletní spis k případu nyní dokončujeme a prostřednictvím ministerstva spravedlnosti jej předáme americké straně. Mělo by to být vše hotovo do 23. července. Jiné kroky nepodnikáme,“ uvedla k případu policejní mluvčí Petra Vedrová.

Dahlgren podle kamerových záběrů odpoledne okolo 14:30 odešel. Poté nasedl do autobusu a odjel do centra. Pak jel taxíkem do Vídně.

Kromě nejmladšího člena rodiny komunikoval Dahlgren ještě s dalšími lidmi, už kolem půl deváté si zajišťoval letenku. Zadržen byl hned na letišti ve Washingtonu. V současnosti pobývá ve vazbě a čeká na to, zda bude vydán k trestnímu stíhání do ČR. České úřady mají na vypracování detailní žádosti o jeho vydání čas do 23. července.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám