Hlavní obsah

Dahlgren dostal doživotí

Právo, Novinky, pko, ok
Brno
Aktualizováno

Krajský soud v Brně poslal ve středu Američana Kevina Dahlgrena na doživotí do vězení za čtyřnásobnou vraždu, kterou spáchal v roce 2013. Zároveň mu uložil zabezpečovací detenci a povinnost zaplatit nemajetkovou újmu pozůstalým. Rozsudek není pravomocný.

Rozsudek nad Kevinem DahlgrenemVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Dahlgren se proti rozsudku odvolal ještě v soudní síni, státní zástupkyně byla s trestem spokojená. Soudce Petr Zámečník uvedl, že našel jen jednu polehčující okolnost - obžalovaný nebyl u nás nikdy trestaný.

„Je to mimořádně závažný zločin, zákeřně napadl čtyři členy rodiny, kteří k němu byli milí, podali mu pomocnou ruku, nic po něm nechtěli, a on je brutálně zavraždil. On si tím řešil osobní problémy se svým egem," konstatoval soudce v odůvodnění rozsudku.

Podle něj byl Dahlgren v době činu příčetný a nese plnou zodpovědnost za své chování. Nepřímé důkazy podle soudu tvoří ucelený kruh a stačí na odsouzení. Ze znaleckého zkoumání vyplývá, že Dahlgren trpí poruchou osobnosti, proto si má trest odpykat v zabezpečovací detenci, kde má být pod dohledem jak dozorců, tak lékařů.

Novinky sledovaly vyhlašování rozsudku on-line

9:50 - „Je to těžké zklamání, že justice nevyslyšela Kevinovo volání o pomoc. Budeme dál bojovat všemi prostředky,“ řekl po vyhlášení Dahlgrenův otec.

9:45 - Soudce ukončil vyhlašování rozsudku a jednání skončilo.

9:44 - Státní zástupkyně se vzdala práva na odvolání, s verdiktem je spokojená.

9:43 - Dahlgren se několik desítek vteřin radil se svým obhájcem. Poté se na místě odvolal proti vině i trestu. 

9:40 - „Pokud by se v budoucnu dostal do stavu, že by se dostal do úzkosti, mohl by zase jednat agresivně. Je tu vysoké riziko, že by mohl trestnou činnost opakovat, proto jsme uložili doživotní trest," vysvětlil Zámečník s tím, že společnost musí být před takovými lidmi chráněna.

9:35 - „Je to mimořádně závažný zločin, zákeřně napadl čtyři členy rodiny, kteří k němu byli milí, podali mu pomocnou ruku, nic po něm nechtěli a on je brutálně zavraždil. On si tím řešil osobní problémy se svým egem," neměl s Dahlgrenem slitování soudce. 

Foto: Václav Šálek, ČTK

Američan Kevin Dahlgren ve středu u soudu

9:31 - Soud našel u Američana jen jednu polehčující okolnost - nebyl u nás zatím trestaný.

9:29 - Znalkyně z oboru psychiatrie jasně řekla, že Dahlgren nejednal pod vlivem psychické nemoci, kvůli které by se nebyl schopen ovládat. "Pokud by byl stižen nějakou psychózou, nebyl by schopen takto racionálně jednat. Mohl se ovládat a rozpoznat nebezpečnost svého jednání. Byl příčetný a nese za své jednání plnou odpovědnost," měl jasno soudce.  

9:27 - Senát se zabýval i tím, jestli byl Dahlgren za své jednání trestně odpovědný. „Choval se racionálně, s rozmyslem, ráno zabil tři lidi a pak číhal na svou poslední oběť. Potom manipuloval s těly, tři odtáhl do sklepa, tedy se snažil likvidovat stopy. Takzvaně po sobě uklízel, byl schopen komunikovat s pošťačkou i paní na úklid, kterou vyprovodil z domu takovým způsobem, že tato nepojala žádné podezření," upozornil soudce.

9:25 - „Ze znaleckého zkoumání vyplynulo, že jeho rozpoznávací schopnosti při činu byly mírně sníženy, ale neznamená to, že by obžalovaný nebyl příčetný,“ uvedl soudce k psychickému stavu Dahlgrena.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Soudce brněnského krajského soudu Michal Zámečník poslal obžalovaného do vězení na doživotí.

9:21 - Nepřímé důkazy podle soudce Zámečníka tvoří ucelený kruh, který svědčí o jeho vině. „Jako jediný se pohyboval v domě, na jeho kraťasech se našly cákance krve všech obětí, na všech tělech našli experti i jeho pachové stopy," konstatoval soudce.

9:18 - Pro Dahlgrena detence znamená, že by se nemusel "stěhovat" z Brna, detenční ústav se totiž nachází přímo v areálu místní vazební věznice. Jedná se o oddělenou přísně střeženou budovu, jejíž personál je speciálně školen pro práci s těmi nejnebezpečnějšími zločinci s psychickými problémy.

9:17 - Dahlgren přijal trest bez mrknutí oka, tváří se stejně neutrálně jako po celou dobu procesu. Bez zjevných emocí vyslechli rozsudek i jeho rodiče.

9:15 - Soudce probírá podrobnosti vražd, cituje z důkazů a svědectví, které před soudem zazněly během celého procesu.

9:11 - Podle soudce Michala Zámečníka není pochyb o tom, že vraždy spáchal Dahlgren. Musí také zaplatit náhradu nemajetkové újmy dvěma pozůstalým, a to přes 400 tisíc korun.

9:10 - V zabezpečovací detenci končí ti nejtěžší zločinci, kromě sadistických vrahů například lidé odsouzení za brutální znásilnění nebo pachatelé, kteří kvůli své psychické nemoci nebyli za své jednání trestně odpovědní.

Krajský soud v Brně pokračuje v hlavním líčení v kauze Kevina DahlgrenaVideo: Vladimír Klepáč, Právo

9:09 - Soudce začal číst odůvodnění rozsudku.

9:08 - Doživotní trest si Dahlgren odsedí v zabezpečovací detenci. Znamená to pro něj, že bude pod přísnějším dohledem, kromě dozorců i lékařů. Podle znalců totiž Dahlgren trpí poruchou osobnosti.

9:08 -  Dahlgren dostal doživotní vězení.

9:06 - Soudce Michal Zámečník popisuje, kterak Dahlgren pozabíjel jednotlivé členy rodiny. Rekapituluje desítky ran, které Američan svým nic netušícím obětem zasadil. Podle verdiktu vraždil proto, že nebyl schopen se vyrovnat s očekáváním okolí.

9:04 - Soudce shrnuje, jak k činu došlo, a jmenuje oběti trestného činu.

9:03 - Kevin Dahlgren je vinen.

9:02 - Eskorta právě Američana dovedla, vše je nachystáno k vyhlášení verdiktu.

9:00 - Soudní síň je zaplněná téměř do posledního místa. V první řadě sedí rodiče Kevina Dahlgrena.

Krajský soud v Brně začal případ projednávat 31. května. Dahlgren před soudem nevypovídal, soudce proto přečetl jeho výpověď na policii. Druhý den soudce přečetl výpověď Dahlgrena před agenty FBI. Čtyřiadvacetiletý mladík vysvětloval, že utekl, protože se bál Rumunů. Psychiatričce obžalovaný řekl, že si myslel, že je reinkarnací Alexandra Makedonského.

Státní zástupkyně v úterý navrhla pro obžalovaného výjimečný trest 30 let vězení nebo doživotí, obhajoba chtěla pro svého klienta zproštění obžaloby. Dahlgren také poprvé promluvil - hovořil o svých psychických problémech, aniž by se vyjádřil k vraždám. Psycholožka konstatovala, že Američan trpí těžkou poruchou osobnosti. Od mládí jej údajně provázejí různé bludy, chtěl být superhrdinou a slyší hlasy, které mu prý dávají pokyny.

Dahlgren v Česku pobýval v Ivanovicích u rodiny své sestřenice a živil se jako občasný učitel angličtiny. Osudný květnový den si v rodinném domě podle policie počíhal na svou sestřenici, jejího manžela a dvě děti. Tři členy rodiny zavraždil podle obžaloby hned ráno a nejmladšího syna zabil teprve po jeho příchodu domů.

BEZ KOMENTÁŘE: Místo činu v Brně-Ivanovicích na archivních záběrechVideo: Miroslav Homola, Právo

Dle závěru vyšetřovatelů si přitom počínal neobyčejně chladnokrevně. Nato odjel do Vídně, kde nasedl na letadlo do USA, kde ho zadržela policie. Proces jeho vydání zpět do ČR trval dva roky. Spojené státy jej vydaly ke stíhání jako prvního svého občana.

Podle obžaloby Dahlgren vraždil v důsledku kombinace osobnostních vlastností, paranoie a agresivity spolu se situačními faktory, zejména tlakem na jeho fungování. Nebyl schopen se z této situace vyvázat bez ztráty cti, a proto napadl postupně všechny členy rodiny jako reprezentanty frustrujícího světa.

Anketa

Je podle vás doživotí pro Kevina Dahlgrena spravedlivý trest?
Ano
98,4 %
Ne
1,6 %
Celkem hlasovalo 10376 čtenářů.

Související téma:

Foto: Václav Šálek, ČTK

Krajský soud v Brně zahájil 31. května proces s Kevinem Dahlgrenem

Reklama

Výběr článků

Načítám