Hlavní obsah

Cyklista jel příliš rychle a smetl chodce. Zaplatí 100 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Neobyčejnou nehodu, v níž hráli hlavní roli příliš rychlý cyklista a sražený chodec, musel projednat brněnský městský soud. Při karambolu totiž chodec utrpěl zlomeninu ruky, což jej na několik týdnů vyřadilo z práce. Cyklista, který o deset kilometrů překročil povolenou rychlost 30 kilometrů, od soudu odešel s rozsudkem za ublížení na zdraví z nedbalosti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na pokutě a odškodném pak musí celkem zaplatit téměř sto tisíc korun.

Mladý cyklista jel na začátku listopadu 2020 po brněnské Francouzské ulici. Podle svých GPS hodinek jel rychlostí 40 kilometrů v hodině, přestože v místě byla povolená rychlost o deset kilometrů nižší.

Kterou rukou otvíráte dveře auta? Za použití té špatné hrozí Britům při nehodě pokuta

AutoMoto

Mezi zaparkovanými auty vstoupil do vozovky chodec, cyklista už nestačil zareagovat a smetl jej. Sražený muž skončil se zlomeninou pravé ruky, což mu znemožnilo nějaký čas sednout za volant, navíc měl problémy i při běžném životě.

Cyklista před soudem podle verdiktu, který má Právo k dispozici, tvrdil, že možná je částečně vina na jeho straně, spíše ji ale spatřoval na straně sraženého muže.

„Náhle jsem uviděl chodce vstupujícího zleva zpoza zaparkovaných aut, zakřičel jsem na něho v okamžiku, kdy byl asi v půli vozovky. Muž zareagoval tak, že se rozeběhl dopředu, a já již nestačil kolo ubrzdit,“ popsal cyklista.

Nestihl uskočit

Zraněný muž ale věc viděl jinak. „Podíval jsem se doprava, neboť vozovka je jednosměrná, odkud však žádné auto nejelo, a když už jsem byl skoro na konci vozovky, uslyšel jsem zprava křiknutí, otočil jsem se, ale nestihl jsem už uskočit. Odletěl jsem asi dva metry dopředu, z čehož vyplývá evidentně vysoká rychlost cyklisty, protože vážím přes sto kilogramů,“ vypověděl muž.

Senior strávil tři měsíce v nemocnici poté, co ho v cykloservisu vyhodili ze dveří

Krimi

Původní vyšetřování tvrdilo, že v ulici je povolená padesátka, jenže to nebyla pravda. Rychlost je tam totiž omezena na třicítku. „Omezení je odůvodněno úzkou komunikací, po stranách parkuje řada vozidel před plynulou zástavbou obytných domů. Není tak samoúčelné, ale slouží ke zvýšení bezpečnosti zejména chodců,“ prohlásil v odůvodnění rozsudku soudce Michal Kabelík.

„Takovou značku je nutno respektovat jak řidiči motorových vozidel, tak jízdních kol. Obžalovaný tím, že předepsanou rychlost nedodržel, nemohl včas reagovat na chodce, kterého uviděl až na poslední chvíli,“ dodal.

Celkový trest: sto tisíc korun

„Není sice časté dovodit zavinění dopravní nehody z nepřiměřené rychlosti cyklisty, avšak vyloučeno to není. Je třeba si uvědomit, že se sice jedná o lehčí dopravní prostředek než například auto, cyklista však musí počítat s tím, že jeho v podstatě závodní kolo se pohybuje tiše, proto chodec vstoupivší mu do jízdní dráhy jej nemůže slyšet,“ uvedl soudce.

Zloděj v Praze ukradl kolo s GPS. Honičku s policií měl předem prohranou

Krimi

Podle verdiktu ale z pětiny nese vinu na nehodě i chodec. „Zanedbal potřebnou dávku opatrnosti. I on se mohl lépe rozhlédnout při vstupu do vozovky, na které se jako chodec nachází v podstatě jako host, aby tam nevstoupil bezprostředně před blížícím se vozidlem,“ vysvětlil Kabelík.

Cyklista tak dostal za ublížení na zdraví z nedbalosti trest 30 tisíc korun. Zdravotní pojišťovně musí zaplatit 13 tisíc a sraženému muži škodu a bolestné přes 53 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám