Hlavní obsah

Kterou rukou otvíráte dveře auta? Za použití té špatné hrozí Britům při nehodě pokuta

Při nepoužití tzv. nizozemského manévru k otevření dveří auta hrozí v Británii pokuta až 1000 liber v případě, že dojde k nehodě se zraněním. To může být i vážné, jak ukazují případy z českých silnic.

Foto: Profimedia.cz

Otevření dveří do cesty cyklistovi může způsobit nehodu.

Článek

Pokutu ve výši až 1000 liber (29 tisíc korun) může dostat v Británii řidič i pasažér auta, pokud otevře dveře auta špatnou rukou do cesty cyklistovi a způsobí tak nehodu se zraněním. Říká to nová sada tamních pravidel silničního provozu.

Která ruka je ta špatná? Řeč je o tzv. nizozemském manévru či chvatu, který spočívá v tom, že člověk zevnitř auta otevře dveře vzdálenější rukou. V Česku s pravostranným provozem to znamená, že by řidič měl otvírat své dveře pravou rukou.

Foto: Petr Horník, Právo

Intuitivní je sahat na kliku levých dveří levou rukou. Bezpečnější to ale podle některých názorů je dělat pravou rukou.

Tento chvat sám pootočí trupem řidiče doleva a připomene mu, že se má podívat, zdali neotvírá dveře do cesty cyklistovi, který by na nenadálou překážku nemusel stihnout reagovat a mohl by do ní narazit.

„Pokud je to možné, měli byste otvírat dveře rukou na straně odlehlé od dveří; např. použít levou ruku k otevření dveří po vaší pravé straně. To vás přiměje otočit hlavu a podívat se přes rameno. Pak je menší pravděpodobnost, že způsobíte zranění cyklistům či motorkářům, kteří vás míjejí, nebo lidem na chodníku,“ cituje z pravidel web britských novin Evening Standard.

Řidič otevřel dveře do cesty cyklistce, záchranka ji odvezla s těžkým zraněním

Krimi

Takové případy se stávají i v Česku. Na podzim Novinky psaly o nehodě na Jindřichohradecku, za kterou hrozí i vězení. Viníkem je přitom zpravidla ten, kdo dveře auta otevřel.

Ovšem ustanovení, které člověku říká, jakou ruku má použít k otevření dveří, je přece jen poněkud diskutabilní. Ujistit se, zda můžu dveře bezpečně otevřít, je možné i ve zpětném zrcátku či i otočením hlavy bez ohledu na to, která ruka sáhne na kliku.

Anketa

Kterou rukou jako řidič otvíráte dveře auta?
Pravou, osvojil/a jsem si nizozemský chvat
3,6 %
Levou, ale vždy dávám pozor v zrcátku či ohlédnutím, jestli to je bezpečné
91,9 %
Levou a provoz přitom příliš nesleduji
4,5 %
Celkem hlasovalo 9932 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám