Hlavní obsah

Čtyři cizinci způsobili státu škodu přes 200 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Muži ve věku od 31 do 45 let měli od poloviny roku 2001 do konce roku 2004 dovézt nebo nechat dovézt z Číny na různá místa České republiky, zejména však do Prahy různé spotřební zboží, oděvy, drogistické zboží, potravinové doplňky, v hodnotě více než 383 miliónů korun. Toto zboží potom měli v ČR prodat, aniž zaplatili clo a daň v hodnotě přibližně 92 miliónů. Cizincům teď hrozí až 12 let vězení.

Článek

Letos v dubnu zadržela Finanční policie během akce s krycím názvem LIST čtyři osoby čínské národnosti. Cizinci byli podezřelí z nelegálního dovozu zboží z Čínské republiky. Proti všem čtyřem zadrženým policie zahájila trestní stíhání pro trestný čin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby.

Již předtím však policie cizince obvinila z toho, že od počátku roku 2002 měli dovézt z Číny do České republiky různé spotřební zboží, převážně textil v hodnotě převyšující 650 miliónu korun, které prodali, aniž by zaplatili clo a DPH. Získané finance pak posílali do zahraničí, hlavně do Číny.

"Během letošního listopadu rozšířila finanční policie obvinění čtyř osob cizí státní příslušnosti ze spolupachatelství trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby," sdělil Pavel Hanták z policejního prezidia s tím, že trestní stíhání bylo rozšířeno proto, že se policistům podařilo zadokumentovat, že trestná činnost byla páchána v ještě větším rozsahu. "Celková škoda, kterou měli muži způsobit jednáním, pro které byli obviněni na jaře letošní roku, a jednáním, pro které byli obviněni nyní, činí dohromady více než 248 milionů korun," dodal Hanták.

Všichni čtyři muži jsou od svého zadržení v dubnu letošního roku umístěni ve vazbě. Důvodem je hrozící nebezpečí, že by se mohli vyhýbat trestnímu stíhání útěkem do zahraničí, že by mohli ovlivňovat svědky, případně i pokračovat v trestné činnosti. Trest, který jim hrozí, uzná-li je soud vinnými, může dosáhnout podle informací Hantáka až dvanácti let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám