Hlavní obsah

Čtvrtina deváťáků v Orlové bere drogy. Většinou pervitin, ukázal průzkum

Orlová

Téměř každý čtvrtý žák devátého ročníku základní školy z Orlové na Karvinsku užívá nelegální drogy, ať už marihuanu, nebo třeba pervitin. Ten je dokonce častější. Toto šokující zjištění ukázal průzkum, který provedla městská policie ve spolupráci se školami. Město se proto rozhodlo zesílit boj proti drogám a protidrogovou prevenci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Městská policie nejprve provedla průzkum odpadních vod u školských objektů, ze kterého vyplynulo, že se v kanalizaci nacházejí stopy po nelegálních drogách.

Následovalo dotazníkové šetření u cílové skupiny žáků končících povinnou školní docházku.

„Samozřejmě, že se souhlasem rodičů, pak proběhlo vlastní testování na školách a ve finále vyhodnocení výsledků získaných z dotazníkového šetření a testování,“ sdělil velitel Městské policie Orlová Roman Galia.

Převažoval pervitin

Následné anonymní testování proběhlo po velikonočním víkendu. Část rodičů s ním nedala souhlas, někteří studenti nepřišli do školy. Nakonec se tak testování podrobilo přes 200 žáků ze sedmi základních škol.

„Necelá čtvrtina těch dětí byla pozitivní na nějakou návykovou látku. Víc bylo pervitinu než marihuany nebo to byla kombinace obou," řekl Galia. Dodal, že město se při projektu spojilo rovněž s Bohumínem a Karvinou, kde se na výsledky zatím čeká.

„Při měření odpadních vod jsme zjistili, že všechny testované objekty vykazovaly přítomnost metabolitů omamných a psychotropních látek. V rámci dotazníkového šetření někteří žáci přiznávali osobní zkušenost s užitím těchto látek,“ popsal Galia.

„Na základě zjištěných výsledků budeme následně realizovat celou řadu dalších opatření, kterými hodláme tento neutěšený stav změnit,“ dodal.

Upozornit rodiče

Město na výsledky zjištění reagovalo zesílením preventivní protidrogové činnosti. Podle Galii bylo cílem mimo jiné upozornit rodiče dětí na problematiku užívání návykových látek už v útlém věku.

Město by nyní chtělo, aby v Orlové vzniklo specializované pracoviště, které se bude problematice věnovat.

Testy prováděné ve školách byly zcela anonymní. Výsledky tak ukázaly pouze množství pozitivních testů, nikoli konkrétní uživatele návykové látky. „My jsme nechtěli nikoho kriminalizovat, ani stigmatizovat tu školu jako takovou. To nebylo principem toho zkoumání,” řekl Galia.

„Všechny uvedené důvody nás vedly k realizaci projektu, který jsme pracovně nazvali Škola jako bezpečné prostředí. V úvodní fázi jsme si zvolili klíčové partnery, společně definovali cíle projektu a další postup,“ dodal Galia.

Reklama

Výběr článků

Načítám