Hlavní obsah

Co mám dělat, volala zděšeně Novanská po zatčení Ratha

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Po řadě týdnů ukončil ve čtvrtek středočeský krajský soud přehrávání záznamů odposlechů aktérů údajné korupční kauzy kolem bývalého poslance Davida Ratha. Obžalovaní si během čtvrtečního odpoledne vyslechli poslední nahrávky telefonických hovorů, některé dokonce zaznamenané i den či dva poté, co předloni 14. května protikorupční policie Ratha zadržela.

Foto: Petr Horník, Právo

David Rath

Článek

Přestože soud přehrál vše, co mu předložil státní zástupce, tedy záznamy z kanceláře či domova obžalované někdejší ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové a nyní i telefonické hovory, nemusí jít o definitivní tečku za odposlechy.

Předseda soudního senátu Robert Pacovský totiž na závěr jednání konstatoval, že v dohledné době bude trestní spis doplněn o všechny odposlechy, které policie za půl roku sledování podezřelých pořídila. Přesně to žádal opakovaně Rath i další obžalovaní. Aby policie uvolnila kompletní nahrávky, tedy i ty, které podle mínění detektivů s případem nijak nesouvisejí.

Pacovský doplnil, že jakmile soud tyto nahrávky obdrží, bude je muset všechny poslechnout a nejspíše bude rovněž potřeba určit, kdo všechno na nich je. Lze tedy předpokládat, že tyto kroky ještě víc oddálí konec soudního líčení s někdejším středočeským hejtmanem a dalšími devíti obžalovanými.

Zděšená Novanská: Co mám dělat?

Z posledního dne pouštění záznamů telefonických hovorů či SMS zpráv byly nejzajímavější především ty, které se staly osudného 14. května 2012, tedy v den zatčení Ratha, Pancové, jejího partnera Petra Kotta i dalších obžalovaných podnikatelů či administrátorky prověřovaných veřejných zakázek středočeského kraje či tamních nemocnic, nyní rovněž obžalované Lucie Novanské.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lucia Novanská, svědkyně v kauze úplatkářské aféry Rath a spol.

Právě ta v noci 14. května, kdy už Rath s Kottem a Pancovou byli několik hodin v poutech, stihla ještě jeden hovor, než ji policie rovněž zadržela.

Bylo to krátce po třiadvacáté hodině a očividně zděšená Novanská volala jednomu svému známému. V telefonu mu sdělila, že zřejmě před jejím domem čeká policie.

„Co mám dělat,“ ptala se ho roztřeseným hlasem. Známý jí doporučil odjet k nějaké kamarádce, a hlavně už nepoužívat telefon. Na závěr hovoru mu ještě stihla Novanská oznámit, že je v kanceláři, nejspíše v jejím zaměstnání.

Rath: Nezazněl jediný důkaz

Vzhledem k tomu, že soud zatím ukončil pouštění odposlechů, rozhodl se k nim souhrnně ve čtvrtek vyjádřit i sám Rath. Pokud prý obžaloba tvrdí, že bylo manipulováno s veřejnými zakázkami a že si za to obžalovaní rozdávali úplatky, měla by to něčím podle Ratha doložit, což prý odposlechy rozhodně nebyly.

„Tam nic takového prostě nezaznívá, ani na jednom místě. Nic o tom, že by někdo upravoval zadávací dokumentaci jak na buštěhradský zámek, tak na jednotlivé nemocnice, že bych byl o tom nějakým způsobem informován,“ komentoval Rath odposlechy.

Nezní tam jediná věta, že by někdy někdo chtěl nějaké peníze za veřejnou zakázku
David Rath, obžalovaný exhejtman Středočeského kraje

Rovněž tam nic neslyšel o tom, že by měl dostávat nějaké finanční částky.

„Obžaloba nemá jediný, byť nepřímý důkaz opřený o tyto odposlechy. Nezní tam jediná věta, že by někdy někdo chtěl nějaké peníze za veřejnou zakázku. Já jsem to tam prostě nenašel,“ konstatoval bývalý poslanec za ČSSD a zopakoval, že nikdy žádné peníze v souvislosti s veřejnými zakázkami nepožadoval ani nepřevzal.

„Ano, v těch odposleších zaznívají některé věty, které asociují otázku peněz. Já jsem ale u soudu hovořil o získávání možných finančních prostředků na volby. A i v odposleších, když se zmiňuje něco o financích, tak jsou zmiňovány i volby,“ připustil Rath, že se o penězích na záznamech opakovaně hovořilo. Jedním dechem ale odmítl, že by šlo o úplatky.

„Pokud se budeme držet skutečně toho všeho, co jsme v odposleších slyšeli, ani k jednomu tvrzení obžaloby vůči mé osobě není žádný doklad,“ uzavřel své vystoupení Rath.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám