Hlavní obsah

Cizinec byl po jízdě výtahem s dozorci zbitý, soud trestný čin nenašel

Právo, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Litoměřice

Incident, při kterém dva dozorci podle obžaloby zbili v litoměřické vydávací vazbě lotyšského aktivistu, nebyl trestným činem. Rozhodl tak ve středu litoměřický okresní soud. Dozorci měli muži způsobit zranění rukama i obuškem, podle obžaloby šlo o pomstu. Státní zástupkyně podala proti usnesení stížnost, již dříve probíraný případ tak míří znovu na ústecký krajský soud.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Obžalovaní Jaroslav Nepovím (druhý zleva) a Miroslav Hupka (zcela vpravo) se svými obhájci.

Článek

Jaroslav Nepovím a Miroslav Hupka měli podle obžaloby v únoru 2018 fyzicky napadnout lotyšského aktivistu Ansise Berzinše, který byl v Litoměřicích v předávací vazbě, v úmyslu potrestat ho za předchozí útok na jejich kolegu.

Dozorci cizince podle žalobce několikrát udeřili rukama i obuškem, čímž mu způsobili mnohačetná poranění.

Ústavní soud se zastal údajně zbitého vězně, případ se musí znovu prověřit

Krimi

Před incidentem byl cizinec v místnosti pro návštěvy se svou matkou. V závěru návštěvy požádal o její pokračování, nebylo mu však vyhověno. Vězeň se pak dostal do křížku s jiným dozorcem, jenž použil donucovací prostředky.

Po ošetření Lotyše převzali obžalovaní, aby ho převezli do cely výtahem, ve kterém ho údajně napadli. Soud však konstatoval, že skutek není trestným činem, a postoupil řediteli věznice, aby posoudil, zda šlo o kázeňský přestupek.

Bachaři z Plzně chtěli proplatit přestávky na jídlo, jejich žalobu smetl soud ze stolu

Krimi

Oba obžalovaní vinu odmítli. Berzinš se podle jejich výpovědí choval agresivně a oni se v jedoucím výtahu báli o život, proto když nereagoval na výzvy, použili hmaty, chvaty a obušek. Použití donucovacích prostředků bylo podle obhájců obžalovaných oprávněné a v souladu se zákonem.

Okresní soud je nejprve osvobodil, jeho rozsudek zrušil odvolací krajský soud a věc vrátil k novému projednání. Obhájci požadovali v závěrečné řeči zproštění viny, žalobce navrhoval za zneužití pravomoci úřední osoby podmíněný trest.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám