Hlavní obsah

Bachaři z Plzně chtěli proplatit přestávky na jídlo, jejich žalobu smetl soud ze stolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Plzeňský krajský soud zamítl žalobu desítek dozorců z věznice na Borech, kteří se domáhali proplacení přestávek na jídlo a odpočinek v letech 2013 až 2016. Tvrdili, že se jim pauzy nezapočítávaly do pracovní doby, ačkoliv během nich nesmějí opustit bránu káznice a mohou být kdykoliv odvolání zpět do služby.

Foto: Jan Švábek, Právo

Věznice v Plzni Bory, ilustrační foto

Článek

Tím jim prý byla odepřena možnost trávit přestávku podle svého uvážení a pracovali tak v nepřerušitelném režimu.

Soud na to měl ale jiný názor. Dozorci měli podle soudu zaměstnavatelem standardně umožněno, aby čerpali přestávky na jídlo ve službě v prostoru věznice, ať už měli jídlo s sebou z domu, nebo využili kantýnu.

Kvůli účasti na Bendově mejdanu končí ředitel teplické věznice Blažek

Domácí

„A protože mohli být v průběhu přestávky vystřídáni jiným příslušníkem, nejednalo se v takovém případě o službu, jejíž výkon nemůže být přerušen,“ stojí v rozsudku soudu z 24. března, jehož text má Právo k dispozici.

Očkovat proti koronaviru se budou i vězni

Domácí

Nic na tom podle soudu nemění ani skutečnost, že žalobci na sobě měli v průběhu přestávky výstroj a výzbroj včetně radiostanice, přestávku z praktických důvodů trávili ve věznici či byli v případě mimořádných událostí povinni přestávku přerušit a zakročit.

Trestanci ve věznici v Bělušicích protestovali kvůli fámě

Krimi

„Skutečnost, že jsou žalobci v průběhu přestávky ustrojeni ve služební uniformě a vyzbrojeni donucovacími prostředky, není sama o sobě způsobilá učinit z jejich služby službu nepřerušitelného charakteru,“ konstatoval dále soud.

Významnou roli pro posouzení žaloby hrál i počet případů, kdy byli žalobci povinni přerušit přestávku z důvodu mimořádné události. „K těmto krizovým situacím dochází jen zcela výjimečně,“ dodal soud.

Reklama

Související články

Kvůli vzpouře obvinili dva vězně z Mostecka

Kvůli vzpouře z přelomu října a listopadu ve věznici v Bělušicích na Mostecku policie obvinila dva muže (44 a 33). Vězni podle kriminalistů vyvolali protest...

V pardubické věznici se rozšířil koronavirus

V pardubické věznici se rozšířila nákaza koronavirem. Mezi vězni i zaměstnanci je podle informací České televize 170 nemocných. Vězeňská služba tvrdí, že má...

Výběr článků

Načítám